Meghalt Meat Loaf amerikai rockénekes

2022. január 21. – 09:12

Másolás

Vágólapra másolva

74 éves korában meghalt Amerikában a Grammy-díjas énekes, Meat Loaf. Szerettei körében érte a halál, felesége és két lánya volt mellette, de annak okát nem közölték – írja a Deadline.com.

Meat Loaf 1947-ben született Dallasban Marvin Lee Aday néven. Édesapja alkoholizmusa miatt nem volt boldog gyerekkora, sok időt töltött nagyszüleinél. Zenei karrierjét Los Angelesben kezdte, akkor már megalakította a Meat Loaf Soul zenekart. A meatloaf magyarul egyébként fasírtot vagy vagdaltat jelent, a becenevét még az egykori amerikaifutball-edzőjétől kapta a súlya miatt.

Meat Loaf és John Rich fellépése Nashville-ben 2021. március 27-én – Fotó: Jason Kempin / Getty Images
Meat Loaf és John Rich fellépése Nashville-ben 2021. március 27-én – Fotó: Jason Kempin / Getty Images

Már a '60-as évek végén koncertezni kezdett, majd hamar kikötött a Hair című musicalben, amelynek köszönhetően felfigyelt rá a legendás Motown kiadó. A musicalszerepei mellett énekesi pályája is beindulni látszott, de az igazán nagy lökést a karrierjének a Rocky Horror Show adta meg, amelynek a filmadaptációjában is szerepelt.

Aztán 1977-ben megjelent Bat Out of Hell nevű albuma, amelyen 1972 óta dolgozott. Meat Loaf több interjúban is beszélt arról, hogy karrierje legnyomasztóbb része az volt, hogy sosem vették komolyan énekesként, ezért évekig ült az anyagon. Végül 1974-ben hagyta ott a színházi világot, hogy kizárólag a zenei karrierjére koncentráljon. A lemezen hallható zenék annyira nem feleltek meg az akkori iparági trendeknek, hogy sokáig nem találtak hozzá kiadót. Az akkori döntéshozók bánhatják a döntésüket, ugyanis a Bat Out of Hell a megjelenése után minden idők egyik legjobban fogyó nagylemeze lett, világszerte 43 millió példányt adtak el belőle, és Ausztráliában máig ez az album a csúcstartó eladásokban. Arról nem is beszélve, hogy az album 522 héten keresztül szerepelt a brit lemezeladási listákon.

A ‘80-as években Meat Loaf az albummegjelenései mellett rengeteg filmes munkát is kapott. Szerepelt többek között az Egy táska heroin, Alkalom szüli a milliomost vagy az Érezd a ritmust! című filmekben, illetve fel-felbukkant tévés produkciókban is. A legismertebb szerepei a Rocky Horror Show-n kívül a ’90-es években és az ezredforduló környékén voltak, ekkoriban szerepelt például a Harcosok klubjában, a Wayne világában vagy A hetedik menyországban is. Mindezek mellett még két folytatást is készített a nagy sikerű Bat Out of Hell albumához.

Összesen kétszer házasodott, első feleségének már volt egy kislánya (aki később az Anthrax gitárosához, Scott Ianhez ment hozzá), majd született egy közös gyerekük is, Amanda Aday, aki később színésznő lett. A második házasságából nem született gyerek.

A színész-énekes saját bevallása szerint nagyon szorongós volt, nem kedvelte az átlagos szociális helyzeteket, és kerülte a nagy bulikat. Ahhoz képest, hogy a fasírt művésznévre hallgatott, közel tíz évig vegetáriánus volt. Élete során zenélt Bill Clinton és George W. Bush beiktatási ceremóniáján, illetve pénzzel támogatta John McCain és Rick Santorum republikánus politikusok kampányát. Ezenkívül hangos támogatója volt Mitt Romney-nak, illetve több nyilatkozatában is elismerően beszélt a Trump családról, akiket Donald Trump korábbi tévéműsorából ismert.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!