Börtönt talált el a szaúdi légitámadás Jemenben, kétszáznál is több lehet a halott és a súlyos sebesült

2022. január 21. – 18:41

Másolás

Vágólapra másolva

Leszakadt testrészek, a romok között és alatt fekvő halottak, súlyos sebesültek maradtak abban a jemeni börtönben, amit péntek hajnalban talált telibe egy szaúdi légitámadás. A helyi beszámolók szerint akár kétszáznál is több áldozata lehet a támadásnak.

A péntek hajnali légitámadás a képek tanúsága szerint súlyos károkat okozott a szaúdi határhoz közeli Szaada börtönében. Az áldozatok számáról különböző becslések vannak forgalomban. Az Orvosok Határok Nélkül helyi szervezete szerint legalább kétszáz halott és sebesült lehet, a Nemzetközi Vöröskereszt jemeni szóvivője idáig száz halottról tud, de ő is jelezte, hogy az áldozatok száma folyamatosan emelkedik. Más források hatvan halálos áldozatról és 120 sebesültről adtak hírt.

„Még mindig nagyon sok holttest van a légicsapás helyszínén, sokan eltűntek. Nem lehet megmondani, hány embert öltek meg. Úgy tűnik, borzalmas erőszak történt”

nyilatkozta Ahmed Mahat a helyi segélyszervezet részéről. A mentők még péntek délután is kutattak túlélők után a romok alatt. A börtön befogadóközpontként is működött, főleg afrikai bevándorlók voltak itt, akik Szaúd-Arábia felé szerettek volna továbbmenni.

A légicsapás közvetlen előzménye egy hétfői dróntámadás, amit a jemeni húszi lázadók követtek el az Emírségekben, Abu-Dzabiban. Az Egyesült Arab Emírségek a szaúdiak által vezetett koalícióban harcol a húszik ellen. Jemenben 2014 óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő jemeni elnökhöz hű erők között, amelyet a szaúdi vezetésű arab koalíció is támogat.

Az elmúlt hetekben a szaúdi koalíció szárazföldi egységei áttörést értek el, a Márib bevételével így hiába próbálkozó húszik pozíciói így jelentősen romlottak, de a feszültség ezzel egyelőre csak tovább nőtt. A dróntámadás után az Emírségek megtorlást ígért. A mostani támadásról szaúdi források nem ejtettek szót, ők csak a katonai infrastruktúra elleni sikeres támadásról beszéltek egy másik városban – jemeni források szerint ott három gyerek halt meg, majd pedig megszűnt az internetszolgáltatás az országban. Péntek délután aztán Szaúd-Arábia egy jemeni interballisztikus rakétatámadás elhárításáról adott ki tájékoztatót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!