Hatalmas érintetlen korallzátonyt fedeztek fel Tahiti partjainál

2022. január 20. – 14:39

Másolás

Vágólapra másolva

Hatalmas, három kilométeres, érintetlen korallzátonyt fedeztek fel 35-70 méteres mélységben a Francia-Polinéziához tartozó Tahiti partjainál. Ebben a mélységben ez az egyik legnagyobb felfedezett korallzátony – közölte az UNESCO. Egyes korallok átmérője több mint két méter, egy ilyen méretű korallzátony kialakulásához nagyjából 25 évre van szükség – írja az MTI a New Scientist beszámolója alapján. Az UNESCO munkatársa, Julian Barbiere szerint valószínűleg sok ilyen ökoszisztéma van még, „csak nem tudunk róluk”. Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója szerint a felfedezés segít kiszélesíteni tudásunkat arról, „mi rejlik a mélyben”.

Újonnan felfedezett óriás korallokból álló zátony harminc méteres mélységben Tahiti partjainál 2021. december 12-én – Fotó: Alexis Rosenfeld / AFP
Újonnan felfedezett óriás korallokból álló zátony harminc méteres mélységben Tahiti partjainál 2021. december 12-én – Fotó: Alexis Rosenfeld / AFP

A zátonyra novemberben bukkantak, amikor a kutatók egy expedíció alkalmával, a tengerfeneket feltérképező globális misszió keretében olyan mélységbe merültek, melyet az óceánok „alkonyzónájának” neveznek. Egyelőre nem találtak bizonyítékot arra, hogy ezt a korallzátonyt károsították volna az egyébként a korallokat fenyegető tényezők. Barbiere szerint a szokatlan mélység az egyik oka, hogy a korallzátony ilyen jó állapotban van. A következő hónapokban alaposabb vizsgálatnak vetik alá a korallzátonyt és a körülötte élő fajokat. Az UNESCO adatai szerint egyelőre a tengerfenéknek csak mintegy 20 százaléka van feltérképezve.

A korallzátonyok az óceánok leginkább veszélyeztetett ökoszisztémai közé tartoznak: érzékenyek a szennyezésre, a víz hőmérsékletének emelkedésére, a vízben feloldódó szén-dioxid miatti kémiai változásokra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!