Európa-szerte tüntettek a járványügyi intézkedések ellen

2022. január 15. – 22:36

Másolás

Vágólapra másolva

Európában több országban is tüntettek szombaton a kormányok járványügyi intézkedései ellen – írja az MTI.

A francia belügyminisztérium közleménye szerint országszerte 54 ezer ember tüntetett, ebből 7 ezren Párizsban demonstráltak. Lyonban, Nantes-ban, Bordeaux-ban és Marseille-ben is utcára vonultak a járványügyi intézkedések ellenzői. A Le Parisien szerint Párizsban az AFP egyik videós újságíróját a tüntetők halálosan megfenyegették és bántalmazták az őt védő egyik biztonsági ember pedig fejsérülést szenvedett miután őt is megtámadták.

A nyár óta rendszeressé váló megmozdulásokat csak feltüzelte, hogy Macron nemrég azt nyilatkozta az oltatlanokkal kapcsolatban, hogy minél inkább ki akar velük szúrni.

Rómában is ezrek tüntettek a kormány járványügyi politikája ellen. A Laterani Szent János téren a helyi sajtó szerint mintegy ötezer tüntető gyűlt össze. Az egyik felszólaló arról beszélt, hogy az emberek dühösek. Az olaszok amiatt elégedetlenek, mert Mario Draghi kormánya nemrégiben szigorított a karanténszabályokon, és egyebek mellett bevezette az ötven év felettiek számára kötelező védőoltást.

Az osztrák fővárosban szintén ezrek vonultak az utcára a koronavírus elleni kötelező védőoltás bevezetésének terve ellen. „Mondjon le a kormány” – skandálta a tömeg a bécsi óvárosban tartott szokásosnak nevezhető szombat esti demonstráción. Az osztrák kormány novemberben jelentette be a negyedik országos karantént, és közölte, hogy elsőként az Európai Unióban kötelezővé kívánja tenni a védőoltást mindenki számára. A parlament várhatóan a jövő héten szavaz a indítványról.

Az észak-németországi Hamburgban több mint ezren vettek részt a vírustagadók és összeesküvéselméleteket vallók elleni megmozduláson „Összeesküvés-elméletek helyett szolidaritás és felvilágosodás” transzparenssel. A megmozdulást eredetileg az oltásellenesek tüntetése ellen szervezték, amelyre legalább 15 ezer résztvevőt vártak. Azt a tüntetést azonban a rendőrség csütörtökön az omikron variáns jelentette fertőzésveszély miatt betiltotta.

A városban más demonstrációkat is tartottak, a német kormány koronavírus miatti politikája ellen is tüntettek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!