Egy hetedikes német diáklány napokig az iskola udvarán tanult, mert nem akart bemenni az oltatlan osztálytársai közé

2022. január 15. – 14:54

Másolás

Vágólapra másolva

Németországban egy hetedikes diák nem volt hajlandó bemenni az osztályába, mivel ott többen nem oltatták be magukat, és napokon át az iskola udvarán tanult, írta meg a Spiegel.

A 13 éves Yasmin nevű lány Hagenbe jár egy reáliskolába. A diáknak asztmája van, amelyre egy koronavírus-fertőzés komoly kockázatot jelent. A lány a döntését ezzel indokolta:

„Vannak olyanok, akik nem oltatták be magukat, és nem tartják be a szabályokat. Én pedig nem fogok többet egy teremben ülni velük”.

A lány ezért hétfőtől tiltakozásképpen csak az iskola udvarán volt hajlandó részt venni az oktatáson. Így akarta felhívni a figyelmet az iskolai koronavírus ellenes intézkedések hiányosságaira.

Az iskola vezetése kitett egy asztalt és egy széket a lánynak az iskolaudvarra, ahonnan sapkában, kabátban és kesztyűben online követhette az órákat. A diák leginkább csak a szünetekben ment be melegedni az épületbe, de ha nagyon hideg volt, akkor egy külön kijelölt üres teremben ülhetett az órák közben.

Fotó: WDR
Fotó: WDR

Az eset komoly vitákat váltott ki. Észak-Rajna-Vesztfália tartományban ugyanis továbbra is kötelező az iskolákban a jelenléti oktatás. A tartomány vezetése karácsony után ugyan újabb szigorító intézkedéseket vezetett be, kötelezővé tette a maszkviselést, hetente két-három alkalommal tesztelik a diákokat, de továbbra is a jelenléti oktatás élvez prioritást. Az oktatási szakemberek úgy vélik, így kerülhetők el legjobban a gyerekekre káros pszichoszociális következmények.

Az iskola vezetője azt mondta: megérti a lány problémáját. „Látjuk a gyerekeken, hogy a pandémia nekik is sok szorongást okoz, mert sem ők nem akarnak megfertőződni, sem a családtagjaiknak nem szeretnék továbbadni a vírust”. Ez a félelem különösen erős a 13 éves lánynál, és az igazgató szerint „fontos, hogy ő erre fel is hívja a figyelmet”.

Az ügybe azonban az ifjúságvédelmi szolgálat is bekapcsolódott. A szolgálat szerint lehet, hogy jó ötlet egy ilyen tiltakozás, de mégiscsak egy 13 éves gyerekről van szó, aki esőben-szélben ül kint az iskola udvarán. Az iskola ezután a saját Twitter oldalán vedte védelmébe a diákot, akinek az akcióját az ifjúságvédelmisek meg akarják akadályozni és állami gondozásba vételt emlegetnek.

A város vezetése most vizsgálja az online oktatásra való áttérés lehetőségét. Csütörtökre az a kompromisszum körvonalazódott, hogy a lány a számára kijelölt külön teremben online kövesse az órákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!