Görögországban fizetniük kell a 60 éven felüli oltatlanoknak

2022. január 14. – 14:17

Másolás

Vágólapra másolva

Görögországban havonta pénzbírságot kell fizetniük azoknak a 60 év felettieknek, akik megtagadják a koronavírus elleni oltás felvételét – írja az MTI. A rendelkezést már november végén bejelentették, de csak január 16-án lép életbe.

Jánnisz Ikonómu kormányszóvivő a döntést azzal indokolta, hogy tízből kilenc, koronavírussal összefüggő haláleset ebből a korcsoportból kerül ki. „Tíz intubált betegből hét 60 év feletti, és közülük tízből nyolc oltatlan” – tette hozzá.

A rendelkezés értelmében az oltást megtagadók havonta 100 eurót (36 ezer forintot) kötelesek fizetni mindaddig, amíg be nem oltatják magukat. Február 1-jétől oltatlannak minősülnek azok is, akik nem vették fel a harmadik oltást a második után eltelt hét hónap alatt. Az oltási igazolás továbbra is érvényes lesz, mert kilenc hónapos európai igazolásról van szó, de nem részesülhetnek olyan előnyökben, mint a kizárólag oltottak számára engedélyezett helyek igénybevétele.

Görögországban a 11 millió lakosból több mint 7 millióan vették fel a védőoltást. Már több mint 3,9 millióan megkapták az emlékeztető oltást is. A fertőzéseknek az omikron variáns okozta fellángolása miatt a kormány december 29-én újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!