A brit parlamentben tevékenykedő kínai ügynökre figyelmeztette a képviselőket az MI5

2022. január 13. – 15:27

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Királyságban a belföldi elhárítást végző MI5 arra figyelmeztetett: egy kínai kormányügynök dolgozik a brit parlamentben, hogy „aláássa a folyamatokat” – írja a Sky News.

Sir Lindsay Hoyle házelnök levelet küldött a képviselőknek, amelyben azt írta, hogy egy Christine Lee nevű nő „politikai beavatkozási tevékenységet folytat a Kínai Kommunista Párt nevében, és kapcsolatba lép a parlamenti képviselőkkel”. Elmondta, hogy a nő részt vett a Kínaiak Nagy-Britanniában nevű (mára már feloszlatott), minden pártot tömörítő parlamenti csoport munkájában.

Lee ügyvéd, és a Business Insider arról ír, a Választási Bizottság nyilvántartása szerint 2015 óta több mint 427 000 font pénzügyi támogatást nyújtott Barry Gardiner munkáspárti képviselőnek. A Daily Mail információi szerint Lee fia Gardiner mellett dolgozott parlamenti asszisztensként, de a képviselő azt kommunikálta, „érdemei alapján” kapta meg az állást. Az ügyvédi iroda, amelynek Lee dolgozik Londonban, Birminghamben és Pekingben is rendelkezik képviseletekkel, és a londoni kínai nagykövetség jogi főtanácsadója volt – számolt be a Times.

Iain Duncan Smith vezető konzervatív párti képviselő az eset kapcsán arról beszélt az alsóházban: „A kínai kormány által szankcionált parlamenti képviselőként azt mondom, hogy ez komoly aggodalomra ad okot.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!