Vészesen dől és süllyed a San Franciscó-i luxustoronyház, a Millennium Tower

2022. január 11. – 12:31

Vészesen dől és süllyed a San Franciscó-i luxustoronyház, a Millennium Tower
A Millennium Tower épülete – fotó: Justin Sullivan / AFP

Másolás

Vágólapra másolva


San Francisco elhíresült felhőkarcolója, a Millennium Tower évente mintegy 7,5 centimétert dől az oldalára, valamint folyamatosan süllyed is. Úgy tudni, a tetőn mért dőlés mostanra elérte a 66 centimétert.

Az MTI felidézi: a Millennium Towert 2009-ben avatták fel ünnepélyesen, a benne kialakított több mint 400 luxuslakás gyorsan elkelt, értesülések szerint összesen 750 millió dollárért (237 milliárd forint). 2016-ban azonban az épület már 40 centimétert süllyedt San Francisco zsúfolt pénzügyi negyedének puha talajába.

Járdára festett figyelmeztetés a Millennium Towernél, miután az épület dőlése miatt 2018 őszén megrepedt egy ablak a 36. emeleten – fotó: Justin Sullivan / AFP
Járdára festett figyelmeztetés a Millennium Towernél, miután az épület dőlése miatt 2018 őszén megrepedt egy ablak a 36. emeleten – fotó: Justin Sullivan / AFP

A lakástulajdonosok beperelték a torony tervezőit és építőit, a fejlesztők és a városi hatóságok egymásra hárították a felelősséget. A per első szakaszában a lakók felhozták, hogy az akár 5,1 millió dollárért vásárolt ingatlanjuk értéke szinte nullára csökkent. 2020-ban megállapodás született, amely tartalmazott egy 100 millió dolláros helyreállítási tervet és a lakók becsült veszteségeinek kárpótlását.

A javításokat elkezdték, a süllyedés és a dőlés azonban folytatódott. Nyáron le is álltak, miután felfedezték, hogy az épület további 2,5 centimétert süllyedt. Az alapoknál mért 2,5 centiméteres dőlés a tetőnél már további 7,5 centimétert jelentett, ami odafent összesen már majdnem 56 centiméterre rúgott az NBC helyi adójának tavalyi hírei szerint.

Ron Hamburger, az épület helyreállítását vezető mérnök a Guardiannek azt nyilatkozta, hogy ha a süllyedés és a dőlés a jelenlegi tempóban folytatódik, az épület pár év alatt eljuthat addig a pontig, ahol a liftek és a vízvezetékek már nem működnek. Hamburger a városi hatóságoknak egy múlt heti meghallgatáson viszont arról beszélt, hogy az épület biztonságos, a dőlés és süllyedés megállítására és akár bizonyos mértékű visszafordítására is megoldást jelenthet 18 acéloszlop beillesztése az alapkőzetbe, írja az MTI.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!