A börtön mosdójában hozta világra halva született csecsemőjét, az ápoló háromszori hívásra sem ment ki

2022. január 11. – 15:22

Másolás

Vágólapra másolva

Börtönének vécéjében hozott világra halva született csecsemőt egy brit elítélt, írja a Guardian. A börtönökért és próbaidőért felelős ombudsman (PPO) kedden ismertetett vizsgálata szerint a szülés mindenféle szakorvosi segítség és fájdalomcsillapítás nélkül zajlott le 2020. június 18-án.

A 31 éves Louis Powellt 2020 márciusában ítélték nyolc hónap börtönbüntetésre, állítása szerint nem tudott terhességéről, és férfiakkal való kapcsolat hiányában nem is gondolta ezt lehetségesnek. Később azt mondta, hogy megfelelő orvosi ellátással Brooke névre keresztelt gyereke túlélte volna a szülést, amit ügyvédje szerint szakvélemények is bizonyítanak. Powell egy 2021 végi interjúban azt nyilatkozta, a börtön nem biztonságos hely terhes nők számára. „Csak számok vagyunk nekik”, és hozzátette, nem képes elhunyt gyerekét gyászolni úgy, hogy még mindig nem ért több dolgot, például hogy miért nem hívtak hozzá mentőt.

A jelentés azt is megállapította, hogy bár a szülés napja előtt nem történt mulasztás, az utolsó órákban több lehetőséget is elszalasztottak a megfelelő orvosi ellátás biztosítására. A börtön felügyelő tisztje háromszor is felhívta az ügyeletes ápolót a nő erős gyomorfájdalmai miatt, ám az ápoló nem ment ki a helyszínre, nem nézte át rendesen a beteg orvosi dossziéját, és arra a téves következtetésre jutott, hogy a vérzéses fájdalmakat egy erős menstruációs görcs okozza.

Börtönőr sétál a cheshire-i HM Prison Styal börtön folyosóján, Nagy-Britanniában – Fotó: In Pictures Ltd. / Corbis via Getty Images
Börtönőr sétál a cheshire-i HM Prison Styal börtön folyosóján, Nagy-Britanniában – Fotó: In Pictures Ltd. / Corbis via Getty Images

Sue McAllister ombudsman rámutatott, a körülményektől függetlenül elfogadhatatlan, hogy valakinek órákon át akut fájdalmai legyenek megfelelő fájdalomcsillapítás és vizsgálatok nélkül. Ezután hozzátette, hogyha rendesen mérlegelték volna a helyzetet, Powell kórházban szülhetett volna, nem pedig a börtön mosdójában, képzetlen emberekkel körülvéve.

Az ápoló ügye még nem ért véget az ombudsmani vizsgálattal, az ápolók és szülésznők szakmai felügyelő szervezetéhez irányították. A vizsgálat szerint a szülésnél jelen lévő többi alkalmazott emberségesen és legjobb tudása szerint járt el.

Az ombudsman ajánlásokat is megfogalmazott, többek között terhességi tesztek biztosítását a női elítéltek állapotfelmérésénél, illetve egy szülészeti képzés bevezetését a női börtönök alkalmazottai körében. A büntetés-végrehajtás és a brit egészségügy elfogadták a javaslatokat, és cselekvési tervet készített azok végrehajtására. Victoria Atkins börtönökért felelős államtitkár válaszában az ombudsman ajánlásainak gyors elfogadását méltatta, és rámutatott, hogy jelentős fejlesztések történtek az őrizetben lévő terhes nők ellátásában. Hozzátette, jelenleg is vizsgálják azt, hogyan lehetne jobban kiszűrni a börtönbeli terhességet, hogy egy nő se csússzon át a rendszer résein.

Powell abban a reményben állt a nyilvánosság elé, hogy változást indít el a közgondolkodásban a terhes nők börtönbe kerüléséről. Az eset után több szervezet is kiállt az ügy mellett, néhányan azért kampányolnak, hogy kismamákat és terhes nőket ne lehessen bebörtönözni, míg mások a korai szabadulásukat segítő kormányzati program visszaállítását követelik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!