Szigorúan bizalmas információ kiszivárogtatása miatt őrizetbe vették a dán hírszerzés vezetőjét

2022. január 10. – 13:14

Másolás

Vágólapra másolva

Őrizetbe vették a dán hírszerzés (DDIS) vezetőjét, Lars Findsent, akit azzal gyanúsítanak, hogy szigorúan bizalmas információ kiszivárogtatásában vett részt, írja helyi média alapján az MTI. A kiszivárogtatással kapcsolatban Dánia két titkosszolgálatának négy jelenlegi és két korábbi munkatársát vették őrizetbe, a többieket azonban elengedték, de a nyomozás tovább folyik.

Az ügyészség és a hatóságok nem közöltek további részleteket arról, milyen jellegű kiszivárogtatásról van szó, a DR dán közszolgálati televízió azonban 2020-ban azt közölte, hogy a hírszerzés információkat osztott meg az Egyesült Államok nemzetbiztonságával, amely így hozzáférhetett dán állampolgárok személyes adataihoz és beszélgetéseihez is.

Egyelőre nem tudni azt sem, meddig tartják őrizetben Findsent, aki nem nyilatkozott a sajtónak. A volt igazgatót és négy munkatársát egyébként 2020 augusztusában függesztették fel egy másik ügyben, a titkosszolgálatokat felügyelő független bizottság vizsgálata miatt, de ezek alól a vádak alól azóta tisztázta magát.

A dán titkosszolgálatok az elmúlt években többször is botrányba keveredtek: 2019-ben egy koppenhágai bíróság négy hónap börtönbüntetésre és 400 ezer dán korona (több mint 17 millió forint) pénzbírságra ítélte a dán titkosszolgálat (PET) egykori vezetőjét, Jakob Scharfot, mert egy könyvben bizalmas információkat közölt a szervezetről. A börtönbüntetést később elengedték. Scharfnak csak a bírságot kellett kifizetnie.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!