Kevesebb táppénzt kapnak az oltatlan dolgozók az IKEA-nál Nagy-Britanniában

2022. január 10. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavágta az oltatlan dolgozók táppénzét a karanténozás idejére az IKEA Nagy-Britanniában – írja a BBC.

Azok a dolgozók, akik koronavírus miatt maradnak otthon, de nincsenek beoltva, kevesebb táppénzt fognak kapni. Az oltatlan karanténozók heti 96,35 fontot, nagyjából 41 ezer forintot kapnak, ami a törvényes táppénz minimuma Nagy-Britanniában. Az IKEA-alkalmazottak átlagbére az országban 400-450 font körül mozog, ehhez pedig megemelt táppénz is szokott járni.

Azoknak, akik beoltatták magukat, vagy egészségügyi okok miatt nem kaphatnak oltást, nem csökken a táppénze, sőt, teljes bért kapnak a karantén idejére.

A svéd nagyvállalat elismerte, hogy érzékeny témához nyúltak hozzá a táppénz csökkentésével, de úgy gondolják, hogy a változó körülményekkel nekik is lépést kell tartaniuk. A cégek világszerte küzdenek a járvány miatti tömeges hiányzásokkal.

Nagy-Britanniában az oltott embereknek nem kell karanténba vonulniuk, akkor sem, ha érintkeztek koronavírusos emberrel. Az oltást nem kérőknek azonban el kell különíteniük magukat, ha kontaktszeméllyé válnak.

„Az (IKEA) lépése inkább a munkaerőhiányra való reakciónak tűnik, mint az oltatlanok szándékos diszkriminációjának” – mondta a BBC-nek Sarah Ozanne munkajogász. A brit szakszervezetek ugyanakkor amiatt aggódnak, hogy az ilyen megszorításokkal a munkaadók csak azt érik el, hogy a dolgozók nem fogják bejelenteni, ha betegek.

Frissítés:

Megkérdeztük a magyar IKEA-t, mi a helyzet Magyarországon. A cég válasza szerint itthon nem követnek hasonló gyakorlatot, ha valaki bármilyen ok miatt keresőképtelen állományba kerül, a jogszabályban meghatározottak szerint kap ellátást. Az IKEA munkaadóként nem teszi kötelezővé az oltást a munkatársak számára, mint írják, „tiszteletben tartjuk kollégáink saját döntését ebben az érzékeny kérdésben”, és nem gyűjtenek információt arról, hogy a munkatársak beadatták-e a koronavírus elleni védőoltást. A járványos időszakban hiányzó munkaerőt a munkaidő áttervezésével, folyamatos kapacitástervezéssel pótolják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!