Vörös festékkel rongálták meg a hófehér szicíliai sziklákat

2022. január 8. – 16:15

Vörös festékkel rongálták meg a hófehér szicíliai sziklákat
Fotó: Francesco Gerlando Giunta / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Vörös festékkel rongálták meg a Scala dei turchit, azaz a törökök lépcsője néven ismert szicíliai partszakaszt. A fotók alapján két helyen, nagy területen festették vörösre a híres vakítóan fehér sziklákat.

Az agrigentói ügyészségen Luigi Patronaggio ügyész már eljárást is indított az UNESCO világörökségi helyszínei közöt szereplő terület megrongálása miatt. Eddig annyit állapítottak meg, hogy nem normál festéket használtak az elkövetők, hanem vakolatok színezésére használatos, vízben oldódó porfestéket.


Az ügyészség elrendelte az festék részletesebb vizsgálatát, valamint a környékbeli és a tartományi festékboltokat is megkérdezik tartományszerte. Az agrigentói illetékesek már elkezdték elemezni a környékbeli webkamerák és térfigyelők felvételeit is.

A világ egyik legkülönösebb lépcsős partszakasza Szicília déli partján, Agrigentótól nem messze, Realmonte és Porto Empedocle között fekszik. A törökök lépcsője néven ismert rész a szicíliai tengerpart talán legikonikusabb helyszíne. Nevét onnan kapta, hogy az ókorban a fosztogató arabok és törökök hajói gyakran álltak meg az öbölben. A part puha sziklái mészkőből és vakítóan fehér márgából állnak, a tenger és a sós szél az idők folyamán jellegzetesen kanyargósra simította a kőfalat. Hogy mennyire csodálatosan néz ki, azt jól mutatja ez a videó:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!