Holttestekkel teli furgont hagytak egy mexikói kormányzó irodája előtt

2022. január 7. – 09:01

Holttestekkel teli furgont hagytak egy mexikói kormányzó irodája előtt
Fotó: Edgar Robledo / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva


10 holttestet találtak egy Mazda furgonban a közép-mexikói Zacatecas államban csütörtökön reggel, a kormányzó irodája előtt. A sofőr behajtott a teherautóval a térre, majd kipattant, és egy sikátorban kereket oldott, írja a Guardian.

David Monreal kormányzó szerint az áldozatokat agyonverték, és megerősítette, hogy két gyanúsítottat vettek őrizetbe az esettel kapcsolatban. A mexikói biztonsági minisztérium a helyszínre küldi az embereit a nyomozás elősegítésére.

Mexikó régóta szenved a magas bűnözési és egyre emelkedő gyilkossági rátától, 2021 első tizenegy hónapjában több mint 31 ezer gyilkosság történt az országban.

Zacatecas államban is egyre nő az erőszak, ami az ottani rivális drogbandák között kitört, a terület felosztása miatti háborúhoz kapcsolódik. tavaly több mint ezer gyilkosság történt, ami 2020-hoz képest 25 százalékos emelkedés. Zacatecas kulcsfontosságú pontja a kábítószerek, különösen a fentanil észak felé, az Egyesült Államok határa felé szállításának. A területet az egykor hírhedt, mára már megszűnt Zetas kartell uralta, ma a a Sinaloa, a Jalisco, és a Zetas utódai, a magukat „táliboknak” nevező kartellek harcolnak érte.

A bandák gyakran nyilvános helyre lógatnak ki hullákat, így üzenve egymásnak. A kartellek azért teszik közszemlére az áldozataikat, hogy ezzel kigúnyolják a rivális bandákat és a hatóságokat, és hogy félelmet keltsenek a helyiekben.

Mexikóban számos drogkartell és egyéb banda rivalizál egymással a befolyásért és az illegális tevékenységek ellenőrzéséért. Gyakran korrupt politikusokkal és rendőrökkel is vannak kapcsolataik. A latin-amerikai államban naponta átlagosan csaknem száz gyilkosságot követnek el. Több mint kilencvenezer embert eltűntként tartanak nyilván. A legtöbb gyilkossági ügyet sosem sikerül feltárni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!