Életfogytiglanra ítélték Amerikában azt a három fehér férfit, akik 2020 februárjában agyonlőttek egy környéken kocogó fekete férfit

2022. január 7. – 22:38

Másolás

Vágólapra másolva

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték azt a három férfit, akik 2020 februárjában egy Georgia állambeli kisvárosban megöltek egy fekete férfit, aki a környékükön kocogott, írja a BBC.

A Georgia állambeli Brunswickben élő 25 éves Ahmaud Arbery egy túlnyomórészt fehér lakosságú környéken kocogott 2020. február 23-án, amikor Gregory McMichael exrendőr, fia, Travis és szomszédjuk, William Bryan két kisteherautóval, egy shotgunt és egy pisztolyt magukhoz véve üldözőbe vették. Bryan videóra is vette Arbery lelövését. A trió azt vallotta, hogy betörőnek hitték a fekete férfit.

Miután percekig üldözték Arberyt az autóikkal, McMichaelék beszorították a fekete férfit, és Travis McMichael ráfogta a shotgunját. Amikor Arbery megpróbálta azt kicsavarni a kezéből, McMichael többször is mellbe lőtte. A férfi a helyszínen életét veszítette. Arberynél nem volt semmilyen fegyver, és egyáltalán nem fenyegette a férfiakat semmivel, miközben azok üldözték.

Gregory és Travis McMichael őrizetbevételük után – Fotó: GLYNN COUNTY SHERIFF'S OFFICE / AFP
Gregory és Travis McMichael őrizetbevételük után – Fotó: GLYNN COUNTY SHERIFF'S OFFICE / AFP

Később biztonsági felvételek alapján kiderült, hogy Arbery bement egy építési területre a kocogás előtt, ahol körülnézett, majd távozott anélkül, hogy bármit is elvitt volna. A három férfi arra hivatkozott, hogy egy hasonló kinézetű (értsd fekete) férfi, már hetek óta „garázdálkodott” a környéken (a rendőrség később elmondta, hogy senki nem jelentett betöréseket a környéken, amelyekre az elkövetők hivatkoztak).

A férfi, aki annak a teleknek a tulajdonosa, ahol az építkezés zajlott, később elmondta, hogy tudott róla, hogy az Arbery meggyilkolását megelőző időszakban már többen áthaladtak az építkezésen, azonban nem hatalmazta fel arra a McMichaelöket, hogy emiatt másokkal konfrontálódjanak, és saját kezükbe vegyék az igazságszolgáltatást.

Arbery haláláról és az azt megelőző percekről a New York Times készített részletes tényfeltáró videót.

A 66 éves Gregory McMichaelt, fiát, a 35 éves Travist és az incidenst filmre vevő 52 éves Bryant végül gyilkosság, súlyos testi sértés és törvénytelen fogvatartás miatt találták most bűnösnek. Timothy Walmsley bíró pénteken életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a hármast, de Bryan számára lehetővé tette, hogy harminc év múlva feltételes szabadlábra helyezésért folyamodhasson.

Az elkövetők védőügyvédei jelezték, hogy fellebbeznek a döntés ellen. A vádlottaknak a jövő hónapban egy gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos szövetségi perrel is szembe kell nézniük, amelyben azt állítják, hogy Arberyt azért vették célba, mert fekete volt.

Az ügy amiatt váltott ki nagy felháborodást, hogy a rendőrség kezdetben semmit sem akart tenni az ügyben. Az Arberyt megölő három férfit a helyszínre kiérkező rendőrök hagyták szabadon távozni, és egészen 2020 májusáig, tehát 11 hetet kellett arra várni, hogy letartóztassák őket.

George Floyd 2020. májusi halála után többek között az Arbery-ügy miatt kezdődtek sosem látott méretű tüntetések Amerikában, hiszen Floyd halála „olaj volt” az Arbery meglincselése miatt már hetek óta izzó tűzre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!