Újra látogatható A partból világhírűvé vált thaiföldi Maya-öböl

2022. január 6. – 18:13

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint három év után újra megnyílt a turisták előtt a thaiföldi álomstrand, A part című 2000-es filmből világhírűvé vált Maya-öböl – írja az MTI. Az öböl az Andamán-tengeren fekvő Phi Phi Leh szigeten, található, és csak szigorúan szabályok betartásával látogatható

A 100 méter magas sziklák övezte partszakaszt 2018 júniusában zárták le, mert a turisták miatt súlyosan megrongálódott a korallzátonya és tengeri élővilága.

Már a cápák is visszatértek a sekélyebb részekre – Fotó: Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi National Park / AFPTV / AFP
Már a cápák is visszatértek a sekélyebb részekre – Fotó: Hat Noppharat Thara-Mu Ko Phi Phi National Park / AFPTV / AFP

Az öböl ez év eleje óta újra látogatható, de már gondosan óvják a tömegturizmus ártalmas hatásaitól, így naponta legfeljebb 4125 ember léphet a területre, csak 7 és 18 óra között, egyszerre csak 375-en tartózkodhatnak ott, és legfeljebb egy órán át. Az öböl vizében egyelőre tilos a fürdés, a szabálysértőket jogi következmények fenyegetik.

A csak más üdülőhelyekről hajóval megközelíthető öbölben nem köthetnek ki többé a hajók, a látogatóknak a sziget egy másik, kijelölt pontjáról kell megközelíteniük a partszakaszt. A korallok védelme érdekében tiltották ki a hajókat és a csónakokat.

A cápák visszatértek, a korallzátony újjáéledőben van, a víz újra kristálytiszta – indokolta az újranyitást Juthaszak Szupaszorn, a Thaiföldi Idegenforgalmi Hatóság vezetője.

A thai hatóságok korábban már két másik, a tömegturizmus áldozatává vált szigetet is elzártak a turisták elől. A tapasztalatok azt mutatták, hogy a 2016 közepe óta elzárt területeken sikerült regenerálódnia a tengeri élővilágnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!