82 éves korában meghalt Peter Bogdanovich, Az utolsó mozielőadás és a Mi van, doki? rendezője

2022. január 6. – 22:19

Másolás

Vágólapra másolva

Peter Bogdanovich szerb származású amerikai rendező 82 évesen, csütörtök reggel természetes úton halt meg Los Angeles-i otthonában – közölte a lánya, Antonia Bogdanovich. A rendező 1971-ben bemutatott Az utolsó mozielőadás (The Last Picture Show) című filmjét nyolc Oscar-díjra jelölték, amiből kettőt elnyert.

Az MTI összefoglalója szerint az 1939-ben Kingstonban született Bogdanovich színésznek készült, az ötvenes években televíziós produkciókban, kisebb színházak darabjaiban szerepelt. Filmes újságíróként és kritikusként is dolgozott, majd a hatvanas évek közepétől többek között forgatókönyvírással, rendezéssel, vágással is foglalkozott. 1968-ban készítette első, kis költségvetésű filmjét egy kiöregedett horrorsztárról, Célpontok címmel. A film megjelenése után bemutatkozását több kritikus is Orson Welles világhírű amerikai színész-rendezőhöz hasonlította.

Peter Bogdanovich a She’s Funny That Way című filmje bemutatóján a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. augusztus 29-én – Fotó: Ettore Ferrari/MTI/EPA-ANSA
Peter Bogdanovich a She’s Funny That Way című filmje bemutatóján a 71. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2014. augusztus 29-én – Fotó: Ettore Ferrari/MTI/EPA-ANSA

1971-ben fekete-fehérben forgatta Az utolsó mozielőadás című kultfilmet. A film nemcsak egy generáció életérzését közvetítette, hanem bemutatta az illúziók elvesztését és a felnőtté válás folyamatát is. A film nyolc Oscar-jelölést kapott, és két színészi Oscar-díjat el is nyert. Ezután forgatta Barbra Streisand és Ryan O'Neal főszereplésével a Mi van, doki? című vígjátékot, majd a Papírhold című filmjét, amelyért a 10 éves Tatum O'Neal szintén Oscar-díjat kapott.

Szakmai és magánéletében is nehéz évek következtek ezután: új filmjei érdektelenségbe fulladtak (az egyik miatt nyílt levélben bocsánatot is kért), élettársa, Cybill Shepherd elhagyta. A rendező azután a Playboy magazin egyik sztárjával jött össze, de a nőt a féltékeny férje meggyilkolta. Bogdanovich csak nehezen tette túl magát a történteken, végül a volt szeretője húgát vette el feleségül.

A válságból 1985-ben jött ki, amikor a Cherrel készített Maszk című filmje hosszú idő után újra sikert aratott. A kilencvenes években leforgatta Az utolsó mozielőadás folytatását Texasville címmel, de erre több kritikát is kapott. Pályafutása utolsó szakaszában főleg televíziós produkciókban dolgozott rendezőként és színészként is. Szerepelt a Maffiózók és a Szóljatok a köpcösnek! című sorozatokban is.

Halálhírét az egész filmvilág megrendülten fogadta. „Csodálatos és nagyszerű művész volt” – írta róla egy levélben Francis Ford Coppola amerikai filmrendező. Felidézte azt a feledhetetlen élményét, amikor Az utolsó mozielőadás premierjén a film végén a közönség felugrott a székből és 15 percig állva tapsolt. Guillermo del Toro Oscar-díjas filmrendező a Twitteren „drága barátként, a mozi bajnokaként” emlékezett meg róla.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!