Kötelezővé tették a védőoltást az 50 év felettieknek Olaszországban

2022. január 6. – 09:16

Másolás

Vágólapra másolva


Kötelezővé tették a védőoltást az 50 év felettieknek Olaszországban, és az egyhangúlag elfogadott új Covid-rendelet szerint az 50 felettiek ezentúl csak akkor dolgozhatnak, ha már beoltották őket, vagy átestek a betegségen. Amint a rendelet megjelenik az olasz közlönyben, azonnal érvénybe is lép, írja az Ansa.it.

A június 15-ig érvényben lévő törvény szerint az oltás beadatása kötelező mindazok számára, akik 50 évesek, vagy akik ezen időpontig betöltik az 50. életévüket. Csak azok mentesülnek az oltás alól, akik orvosi igazolással rendelkeznek. Azokat viszont, akik átestek a betegségen, hat hónap múlva be kell oltani. Akik úgy döntenek, hogy nem oltatják be magukat, 100 eurós büntetésre számíthatnak.

Az 50 felettiek továbbá február 15-től csak a Szuper Green Pass birtokában vállalhatnak munkát. Ez az intézkedés a magán- és a közszférára egyaránt vonatkozik. Az ellenőrzés a munkáltatók feladata lesz, és aki nem rendelkezik a szuperkártyával, az igazolvány bemutatásáig igazolatlanul távolmaradónak minősül; nem veszíti el az állását, de se fizetést, se egyéb juttatást nem kap. A munkáltatók viszont jogosultak helyettesíteni azokat, akik nem rendelkeznek az igazolvánnyal. Aki úgy jelenik meg a munkahelyén, hogy nincs nála a szuperigazolvány, 600-tól 1500 euróig terjedő bírságot kap.

„Lassítani akarjuk a fertőzési görbe növekedését, és erre ösztönözzük azokat az olaszokat, akik még nem oltatták be magukat. A kórházakra nehezedő nyomás csökkentése és az életek megmentése érdekében különösen a kórházi kezelés szempontjából leginkább veszélyeztetett korcsoportok esetében avatkozunk be – mondta Mario Draghi miniszterelnök. – A mai intézkedésekkel a kórházak működőképességét akarjuk megőrizni, ugyanakkor nyitva akarjuk tartani az iskolákat és a működtetni a gazdaságot.”

„A döntéseink célja, hogy a lehető legkisebbre csökkentsük az oltatlanok körét”

– mondta Roberto Speranza egészségügyi miniszter, hangsúlyozva, hogy az intenzív osztályra kerülő betegek kétharmada, a kórházban kezelteknek pedig fele oltatlan.

Az új törvény értelmében a kötelező védőoltási kötelezettséget korhatár nélkül kiterjesztik az egyetemeken és felsőoktatási intézményekben dolgozó valamennyi alkalmazottra. A diákok esetében azonban továbbra is a korábbi zöldkártya-kötelezettség marad érvényben. A jelenléti oktatás fennmarad, de a tanintézmények továbbra is garantálják a távoktatás lehetőségét azoknak, akik nem tudnak részt venni az órákon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!