Letiltották a Facebookon a lengyel szélsőjobbos párt 670 ezer követős oldalát gyűlöletbeszéd és koronás álhírek miatt

2022. január 6. – 10:52

Másolás

Vágólapra másolva

Elérhetetlenné vált a lengyel szélsőjobbos Konföderáció párt (lengyelül: Konfederacja) 670 ezer követővel rendelkező Facebook-oldala, amit szerdán tiltott le az oldalt üzemeltető, most már Metának hívott cég. A Politico cikke szerint a cég szóvivője a tiltást azzal indokolta, hogy az oldal hamis információkat terjesztett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban, valamint gyűlöletbeszédnek is teret engedett. A párt szerint a Facebook a tiltással megsértette a szólásszabadság elveit, és beleavatkozott a lengyel belpolitikába.

A Konföderáció oldalán korábban olyan bejegyzések jelentek meg, amik álhíreket tartalmaztak többek között a maszk által nyújtott védelemről, a koronavírus influenzához hasonlított halálozási arányáról, valamint a vakcinák által biztosított immunitásról is.

Az oldal emellett olyan tartalmakat is közölt, amik származásuk vagy nemi identitásuk miatt támadtak embereket. A párt korábban „egészségügyi szegregációnak” nevezte az oltottság ellenőrzésére irányuló törekvéseket, valamint olyan oltásellenes demonstrációt is tartottak, amin az auschwitzi haláltábor bejárata fölötti hírhedt szlogenre („A munka szabaddá tesz”) utaló transzparens („Az oltás szabaddá tesz”) is feltűnt. Ezt akkor az auschwitzi múzeum és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is „szégyenteljesnek” nevezte.

A Meta elmondása szerint ők támogatják, hogy mindenki hallathassa a hangját a platformon, ugyanakkor fontosnak tartják, hogy „minden felhasználó biztonságban érezze magát”. Állítják, hogy a tiltást megelőzően többször is figyelmeztették az oldal adminisztrátorait a közösségi oldal irányelveinek betartására. A Konföderáció ezt tagadja.

A párt azóta új oldalon keresztül kommunikál, aminek cikkünk megírásának idejében már több mint 20 000 követője van.

Mivel a Konföderáció mára letiltott oldala a legnagyobb, legtöbb követővel rendelkező lengyel politikai oldal volt, a párt azzal is vádolja a Facebookot, hogy az beleavatkozott a lengyel belpolitikába. A párt képviselője, Krzysztof Bosak azt nyilatkozta a lengyel Rzeczpospolita lapnak, be fogják perelni a céget, amiért az szándékosan korlátozza őket a közeledő (2023-as) országgyűlési választás előtt.

A kormány kiállt a sokszor velük szemben is kritikus ellenzéki párt mellett. „A Facebook letiltotta egy legális politikai párt profilját Lengyelországban. Ez nem oké egy modern demokráciában, politikai nézetektől függetlenül. Össze kell fognunk online óriásplatformok politikai beavatkozása ellen, mivel több EU-országban hamarosan választások lesznek” – tweetelte Janusz Cieszyński informatikáért felelős miniszterhelyettes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!