A Google Street View buktatott le egy húsz éve körözött olasz maffiózót

2022. január 5. – 23:22

Másolás

Vágólapra másolva

Húsz éve szökésben lévő olasz maffiavezért fogtak el Madridtól nem messze, miután kiszúrták a Google Street View-n – írja a La Repubblica. A 61 éves Gioacchino Gammino a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet tagja volt, és már a nyolcvanas években bűncselekményekbe keveredett. Először 1984-ben tartóztatták le, amikor a maffiaellenes Giovanni Falcone ügyész hallgatta ki. Falconét 1992-ben robbantotta fel a Cosa Nostra.

Gioacchino Gamminót másodszor 1998-ban kapták el Barcelonában, később gyilkosságért és más bűncselekményért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. 2002-ben azonban egy filmforgatás közben megszökött a Rebibbia római börtönből, és azóta sem kapták el.

Gammino ellen 2014-ben adtak ki nemzetközi körözést, a hatóságok pedig idén decemberben vették észre, hogy nagyon hasonlít egy Google Street View-n látható férfihoz, aki egy zöldségüzlet előtt áll. A rendőrség nem volt biztos az azonosságban, de később egy közeli, La cocina di Manu nevű étterem régebbi, Facebookra feltöltött képei között megtalálták teljesen felismerhetően. Kiderült, hogy Gammino közben Manuelre változtatta a nevét, és az étteremben szakácsként dolgozott, többek között szicíliai ételeket is készített.

„Mégis hogy találtatok meg? Tíz éve nem telefonáltam a családomnak!” – mondta, amikor december 17-én letartóztatták. Most már ismét Olaszországban tölti börtönbüntetését, mivel őt tartják egy harminchárom évvel ezelőtti leszámolás fő felelősének. 1989-ben Szicíliában bandaháború robbant ki a Cosa Nostra és a Stidda nevű maffiahálózatok között, aminek részeként Gambino és a társai augusztus 29-én tévedésből egy járókelőt végeztek ki Campobello di Licata településen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!