Vulkánkráterbe esett egy látogató Hawaiin

2022. január 4. – 21:51

Másolás

Vágólapra másolva

Megtalálták egy két nappal korábban eltűnt turista holttestét Hawaiin, a Kilauea vulkán csúcsa közelében. A 75 éves férfi a vulkán pereméről eshetett le a kráterhez, amiben hónapok óta, a legutóbbi kitörés óta fortyog a lávató.

A Kilauea Hawaii legaktívabb tűzhányója, a Nagy-szigeten lévő vulkán a nyolcvanas évek elejétől 35 éven át gyakorlatilag folyamatosan működött. A 2018. tavaszi robbanásszerű kitörése után (700 házat felperzselt és kilenc kilométer magas hamuoszlopot lövellt ekkor a levegőbe) jó két évig nem volt komoly aktivitása, majd 2020 karácsonyára újra működésbe lépett, és ez nagyjából azóta is tart.

Bár a Kilauea kifejezetten veszélyesnek számít, ez a világ egyik legintenzívebben monitorozott tűzhányója, így az aktivitása viszonylag jól előre jelezhető. Már több mint száz éve nemzeti parki státusszal rendelkezik, évtizedek óta látogatják turisták, aminek kedvez, hogy kitörései mostanában a konszolidált, turistacsalogató fajtába tartoznak, robbanásos kitörést legutóbb 1924-ben produkált.

Az elmúlt hónapokban a Halema‘uma‘u kráterben jelentősebb lávató képződött, ez pedig rendkívül látványos, akár harminc méter magas lávaszökőkutat formál, amit sokan csodálnak fentről, a kijelölt látogatóterületről. Innen eshetett le vasárnap este az idős férfi. Családtagjai jelzése után a mentőcsapatok kezdték keresni, kedden végül a kráterben, nagyjából harminc mélyebben találták meg a holttestét – írja a Guardian. A hivatalos vizsgálat folyamatban van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!