19 évesen lett Izland legfiatalabb parlamenti képviselője a harvardi diák

2022. január 4. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

19 évesen, a Harvardon végzett első szemesztere után lett Izland legfiatalabb parlamenti képviselője Gunnhildur F. Hallgrímsdóttir – igaz, csak két napra, írja a The Harvard Crimson, az egyetem lapja.

Az izlandi Kalózpárt politikusa azért csak két napra lett a parlament tagja, mert a megbetegedett Björn Leví Gunnarsson parlamenti képviselő helyére ugrott be (a helyettes képviselőknek is le kell tenniük az esküt).

Hallgrímsdóttir így rekordot döntött: 19 évesen és 241 naposan fiatalabb volt, mint az eddigi rekordot tartó képviselő, aki 20 éves és 355 napos volt beiktatásakor.

Gunnhildur F. Hallgrímsdóttir – Fotó: Facebook
Gunnhildur F. Hallgrímsdóttir – Fotó: Facebook

Hallgrímsdóttir korábban is aktívan politizált: részt vett környezetvédelmi és korrupcióellenes tüntetéseken, és az új izlandi alkotmány kidolgozásában is.

2021. márciusában, a szeptember 25-i parlamenti választások előtt indult a Kalózpárt belső választásán. Nem választották be parlamenti mandátumot jelentő helyre, csak helyettes pozíciót kapott. Így történhetett meg, hogy őt hívták be a megbetegedett képviselő helyére.

Amikor a párton belül a képviselőjelöltségre pályázott, azt mondta: reméli, hogy kampánya egyre több fiatalt fog ösztönözni arra, hogy az izlandi kormányban akarjon politizálni, és tegyen valamit az éghajlatváltozás ellen. „Bár vannak nagyszerű technológiák, amelyeket hasznosítani tudunk, és van akarat is, a politika egyszerűen nem reagál megfelelően” – mondta. Politikájában ezért ő az éghajlatváltozás egyre sürgetőbb problémáit helyezi előtérbe.

Hallgrímsdóttir kétnapos parlamenti ideje alatt sem tétlenkedett: olyan költségvetési módosítást javasolt, amely emelné a szén-dioxid-kibocsátás adóját.

„Azt javasoltam, hogy emeljék a szén-dioxid-adót a Nemzetközi Valutaalap szerint elfogadható szintre, de ezt elutasították” – nyilatkozta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!