Franciaországban levették a Diadalívről az EU-s zászlót, amit a jobboldal szerint nem is szabadott volna kitűzni oda

2022. január 2. – 19:27

Franciaországban levették a Diadalívről az EU-s zászlót, amit a jobboldal szerint nem is szabadott volna kitűzni oda
Fotó: Julien de Rosa / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Franciaországban vasárnap eltávolították az Európai Unió zászlaját a Diadalívről. Konzervatív politikusok szerint ez a tiltakozásuknak köszönhető, az elnöki hivatal szerint viszont nem, egyébként is mostanra tervezték ezt – írja a BBC.

Konzervatív, jobboldali politikusok szerint a francia identitás elleni támadás szimbóluma volt az uniós zászló kitűzése az emlékműre. Emmanuel Macron, francia elnök hivatala ugyanakkor a médiával azt közölte, hogy a zászlót előre tervezetten távolították el most, nem a tiltakozások hatására.

Az európai zászlót szilveszterkor tűzték ki a Diadalívre, hogy ezzel jelezzék Franciaország hat hónapos elnökségének kezdetét az Európai Unió Tanácsában. A kormányépületeket és kulturális nevezetességeket, köztük az Eiffel-tornyot, a Notre-Dame-székesegyházat és a Louvre-t is kék színnel világították meg ebből az alkalomból.

Korábban több jobboldali, konzervatív politikus – Macron riválisai is – tiszteletlenségnek nevezték az európai zászló kihelyezését. Szerintük inkább a francia zászlót kellett volna kitűzni az emlékműre. A tiltakozók között volt Valerie Pecresse, a Köztársaságpártiak (Les Républicains) elnökjelöltje, és Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés alapítója, aki szintén indul az elnökválasztáson. Utóbbi szerint Macron „arrogánsan lenézi a francia történelmet” ezzel a tettével. A zászló levétele után Le Pen azt írta ki a Twittere, hogy az uniós zászló eltávolítása „gyönyörű hazafias győzelem 2022 hajnalán”.

„Büszke vagyok arra, hogy ez a szimbólum a diadalív alatt volt kiállítva” – mondta Clement Beaune, európai ügyekért felelős államtitkár. Ő szintén azt állította, hogy a zászló eltávolításának semmi köze a konzervatív politikusok tiltakozásához.

A Diadalív Párizs egyik legnépszerűbb látványossága, amely I. Napóleon császár és a francia hadsereg dicsőségének szimbóluma. A francia nemzeti érzés jelképévé nőtte ki magát az emlékmű, rendszeresen tartanak itt nemzeti ünnepeken eseményeket.

A zászló eltávolítása szimbolikus politikai küzdelemként is értelmezhető a jobb, és a bal oldal között, hiszen 2022 áprilisában elnökválasztás lesz Franciaországban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!