Vanessa Redgrave már Dame, Ian Livingstone pedig Sir, de Daniel Craig és Mel B is örülhet

2022. január 1. – 14:01

Másolás

Vágólapra másolva

Bejelentették 2022 Brit Birodalom Rendje kitüntetéseit, vagyis azt, hogy kik érdemesültek a lovagi címre és a rend egyéb fokozataira az Egyesült Királyságban.

A Brit Birodalom Rendjét 1917-ben alapította V. György király, a rendnek öt polgári és katonai fokozata van. Lovagi címmel csak a két legmagasabb fokozat jár (GBE, lovag nagykereszttel és KBE, lovagparancsnok), a további fokozatok a parancsnok (CBE), a tiszt (OBE) és a tag (MBE). A lovagi címmel együtt jár, hogy a férfiak használhatják a Sir, a nők pedig a Dame előtagot a neveiknél.

Idén Dame lett két színésznő is, Joanna Lumley és Vanessa Redgrave. Előbbi talán kevésbé ismert Magyarországon, bár a Pusszantlak, drágám! című sitcom, aminek egyik főszereplője volt, magyar tévéadókon is ment. Az indoklás szerint színművészeti teljesítménye mellett jótékonysági akciói is érdemesítették a kitüntetésre. Színművészeti életmű az indoklás Redgrave-nél is, aki elismert veterán színpadon és filmekben is. Játszott például a Howard's Endben és a Mission: Impossible-ben, nyert már Emmyt és Tony-díjat, és hatszor jelölték Oscarra, amit egyszer meg is kapott, 1977-ben a Júlia egyik szerepéért.

A BBC elérte a két színésznőt. A 75 éves Lumley szerint teljesen váratlanul érte a dolog, és az értesítő levelet kézhez kapva először valami rossz hírt sejtett. A 84 éves Redgrave szintén meglepetésnek és hálának adott hangot, hozzátéve, hogy az ő generációja az önkifejezés szabadságáért harcolt, és reméli, hogy ez a törekvés sokáig megmarad még. Érdekesség, hogy a színésznő apja, Michael Redgrave is lovagi címet kapott, 62 évvel ezelőtt.

Vanessa REdgrave a 2020-as Berlini Filmfesztiválon – Fotó: Britta Pedersen / dpa-Zentralbild / Getty Images)
Vanessa REdgrave a 2020-as Berlini Filmfesztiválon – Fotó: Britta Pedersen / dpa-Zentralbild / Getty Images)

Lovagi címnek örülhetett még John Boorman rendező, aki többek között az 1981-es Excaliburt és a Remény és dicsőséget készítette, valamint a most 85 éves emberi jogi harcos és filmes Horace Ové, aki az első fekete volt, aki nagyjátékfilmet rendezhetett a szigetországban (1976-ban a Pressure-t). Lovaggá ütik Ian Livingstone-t is, aki a popkultúra rajongóinak lehet ismerős: a Games Workshop egyik alapítója volt, több „lapozgatós” kalandkönyvet írt, később pedig a videójáték-iparban lett aktív, és egyengette például a Tomb Raider útját.

Az alacsonyabb fokozatok közül parancsnokit kapott többek között Moira Stuart műsorvezető, Anthony Horowitz író és Paul Greengrass filmrendező. A rend tagja (MBE) lett az egykori Spice Girl, Mel B, aki a családon belüli erőszak elleni szószólóként is ismert az országban. Daniel Craiget pedig a Szent Mihály és Szent György Érdemrenddel tüntették ki annak elismeréseként, hogy James Bond-filmekben szerepelt, de most visszavonult a szereptől. További politikusokat, kutatókat és más ismertségeket is kitüntettek, a teljes lista itt böngészhető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!