Tűzvész pusztít Colorado államban, több tízezer embert menekítettek ki a katasztrófa sújtotta területről

2021. december 31. – 21:10

Másolás

Vágólapra másolva

Tűzvész miatt harmincezer embernek el kellett hagynia otthonát az egyesült államokbeli Colorado államban, és ötszáz ház lett a lángok martaléka, írja az MTI.

Fotó: Helen H. Richardson / MTI / AP / The Denver Post
Fotó: Helen H. Richardson / MTI / AP / The Denver Post

A szél hatására több kisebb tűzből lett egyetlen nagy az Egyesült Államok nyugati részén elterülő államban, és emiatt két kisváros Louisville és Superior csaknem összes lakóját evakuálni kellett. Jared Polis coloradói kormányzó rendkívüli állapotot hirdetett ki a tagállam katasztrófa sújtotta részén, és valóságos újévi csodának nevezte, hogy a katasztrófában senki sem halt meg. Joe Biden elnök gyors pénzügyi segítséget ígért a károsultaknak.

Fotó: David Zalubowski / MTI / AP
Fotó: David Zalubowski / MTI / AP

A hatóságok szerint péntek estére elállt a szél, és közeledik a hóesés, így a tűz várhatóan nem jelent további veszélyt. A tűz péntek délelőttig 24 négyzetkilométernyi területen pusztított, de a jelek szerint sikerült lokalizálni.

Fotó: David Zelio / MTI / AP
Fotó: David Zelio / MTI / AP

A dpa német hírügynökség megjegyezte, hogy Coloradóban télen szokatlan az ilyen súlyos tűzvész, de ezt a rendkívül nagy szárazsággal magyarázzák. Boulder megyében a nyár közepe óta nem hullott le jelentősebb mennyiségű csapadék. A kezdeti, kisebb tüzeket leszakadó vezetékek és kábelek okozhatták a száraz növényzetben, bár a tűz okát hivatalosan még nem állapították meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!