Meghalt Pupetta Maresca, aki bosszúból fejbe lőtte férje gyilkosát, a nápolyi maffiavezért

2021. december 30. – 20:28

Másolás

Vágólapra másolva

86 éves korában szülővárosában, a Nápoly tartománybeli Castellammare di Stabiában meghalt Assunta Maresca, ismertebb nevén Pupetta, az első olyan nő, akit az olasz maffiában is főnökként tiszteltek.

Assunta Maresca 1935-ben született a Nápolytól 30 kilométerre délre fekvő, Pompei melleti kisvárosban, Castellammare di Stabiában. Apja, Vincenzo Maresca a nápolyi maffia, a camorra helyi főnöke volt. A család minden tagja érintett volt a cigarettacsempészetben, de becenevüket, a Lampetiellit (kb. Villámkés család) a rugós kés szakszerű és gyakori használata miatt kapták. Assunta Maresca csinos (19 évesen helyi szépségversenyt is nyert) és elkényeztetett egy szem lánygyermek volt, ezért ragadt rá a Pupetta, azaz Kisbaba név.


Egy gazdag és befolyásos camorrafőnökkel, Pasquale Simonettivel egymásba szerettek, 1955 tavaszán összeházasodtak, majd Pupetta teherbe is esett. Férje pozíciója azonban megingott, mások is szemet vetettek a nápolyi piac csempészáruinak felügyeletére. Végül legfőbb riválisa, Antonio Esposito bérgyilkost fogadott, aki lelőtte Simonettit. A hat hónapos terhes Pupetta teljesen összetört. Mivel a rendőrség nem tett semmit az ügyben, 1955. augusztus 4-én Pupetta Nápolyba utazott öccsével, Ciróval, hogy meglátogassák Espositót.

Fotó: Wikipédia
Fotó: Wikipédia

Fényes nappal találkoztak, a lány benyúlt a táskájába, és egy 38-as Smith & Wessont vett elő, amit két kézzel tartva

fejbe lőtte a férje meggyilkolását elrendelő maffiafőnököt.

Letartóztatták, tárgyalása 1959 áprilisában kezdődött, ez volt az első olyan tárgyalás az országban, ahonnan a sajtó kamerákkal és hanggal is tudósíthatott. Pupetta szinte nemzeti hőssé vált, az egész tárgyalóterem éljenzésben tört ki, amikor a tárgyaláson dacosan kijelentette:

Újra megtenném! Ha a férjem feltámadna és újból megölnék, ugyanígy tennék!

Népszerűsége ellenére a gyilkosságért 18 évet kapott, amit aztán 13 évre csökkentettek. A börtönben szülte meg és nevelte fiát, akit apja után a Pasquale nevet kapta. Végül 10 év után kegyelmet kapott, 1965-ben szabadult. Nem mondhatnánk, hogy új életet kezdett, mert visszatért a családi üzlethez, majd egy drogbáró, Umberto Ammaturo szeretője lett, akinek ikreket szült. Fiát, Pasqualét 18 éves korában valaki meggyilkolta.

Bár az elkövető személye sosem derült ki, Pupetta új férjét, a rendkívül agresszív természetű, 'o pazzo, vagyis „az őrült” becenevű Ammaturót gyanúsította. „Mindig is azt gondoltam, Pasqualino zavarta őt, mert olyan volt, mint az apja.”

Ha Ammaturo beismerte volna a gyilkosságot, újból öltem volna, habozás nélkül

– mondta Maresca. 1982-ben elváltak, de még ugyanabban az évben letartóztatták mindkettőjüket Aldo Semerari törvényszéki orvosszakértő meggyilkolásáért. Pupetta élete végéig tagadta a gyilkosságot, de Ammaturo, aki 1993-ban végül együttműködött a rendőrséggel (pentitó lett), beismerte azt. Pupetta négy év után szabadult, majd Sorrentóba költözött, ahol egyedül élt, többször szerepelt tévéműsorokban.

Életéről több tévé- és mozifilm készült, az 1982-es Pupetta Maresca, egy bűnügy krónikája
című alkotásban Pupettát Alessandra Mussolini alakította.

Pupetta életéről a Múlt-Kor írt részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!