Ferenc pápa: A világ érzéketlenné válik a tragédiák iránt

2021. december 25. – 14:37

Másolás

Vágólapra másolva

A világ érzéketlenné válik a jelenünkben történő tragédiák és szenvedés iránt – figyelmeztetett Ferenc pápa karácsonyi üzenetében.

Az eső ellenére több ezren hallgatták a Szent Péter téren Ferenc pápa beszédét. Az egyházfő szerint a világjárvány miatt egyre inkább visszahúzódunk, és felhagyunk a másokkal közösen tett erőfeszítéseinkkel. Ezért a pápa beszédében a bezárkózás helyett párbeszédet, egymásra figyelést, és közös cselekvést szorgalmazott a társadalomban és a nemzetközi politikai konfliktusok megoldásában egyaránt.

A pápa arról is beszélt, hogy a járvány próbára tette a társadalmi kapcsolattartást, a nemzetközi párbeszéd elhal, és fennáll a veszély, hogy a válsághelyzetben a tartós megoldások helyett a könnyebb utat választjuk.

„Továbbra is egyre több konfliktusnak, válságnak és nézeteltérésnek lehetünk tanúi. Úgy tűnik, ezeknek soha nincs vége, és mostanra szinte észre sem vesszük őket. Annyira megszoktuk őket, hogy a hatalmas tragédiák felett csendben átsiklunk” – mondta.

Beszédében szokás szerint felsorolta a világ konfliktusok dúlta térségeit az első helyen a több mint tíz éve háború dúlta Szíriát említve. A Jemenben, Irakban, valamint Afganisztánban és Mianmarban zajló eseményeket is említette.

Ukrajnában is párbeszédet szorgalmazott a „rákként elhatalmaskodó konfliktussal” szemben, valamint arra buzdította az embereket, hogy figyeljenek oda az Izrael és a palesztinok közötti folyamatos feszültségre, és a Libanont sújtó „példátlan” gazdasági és társadalmi válságra.

Emellett humanitárius támaszt sürgetett a menekülteknek, védelmet az erőszak áldozataivá váló nőknek és gyermekeknek, valamint olyan környezetvédelmi politikát, amely a jövő generációk számára élhető Földet biztosít.

A tavaly karácsonyi zárlattal ellentétben Ferenc pápa ez alkalommal újra a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondta el beszédét és nyitva volt a Szent Péter tér is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!