Tízezer orosz katona tér vissza bázisaira az Ukrajna melletti, több mint egy hónapig tartó hadgyakorlatok után

2021. december 25. – 20:05

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint tízezer orosz katona tért vissza állandó bázisaira az Ukrajna közelében tartott egy hónapos hadgyakorlatok után, jelentette szombaton az Interfax hírügynökség az orosz hadseregre hivatkozva.

Az Interfax szerint a gyakorlatokat több Ukrajna melletti régióban tartották, köztük az Oroszország által 2014-ben annektált Krímben, illetve a dél-oroszországi Rosztov és Kuban régiókban.

A több tízezer katona kivezénylése Ukrajna északi, keleti és déli részére megerősítette Kijev és a nyugati fővárosok félelmét abban, hogy Moszkva támadásra készül. Oroszország tagadja ezeket a terveket. Azt mondta, szüksége van a Nyugat ígéreteire – beleértve a NATO ígéretét, hogy nem terjeszkedik a szövetség keletre, az orosz határok felé –, mert fenyegetve érzi magát attól, hogy Ukrajna szorosabbra köti kapcsolatát a NATO-val. Moszkva azt is állítja, hogy saját belátása szerint telepítheti csapatait a területén.

Becslések szerint a közelmúltban körülbelül 60 000 és 90 000 közötti számú orosz katonát vittek közelebb Ukrajnához, egy amerikai hírszerzési dokumentum szerint ez a szám akár 175 000-re is emelkedhet még.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!