Több ezer hamisított oltási igazolás miatt tört ki botrány Svájcban

2021. december 24. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva

Oltási igazolások ezreit hamisították az északkelet-svájci Sankt Gallenben – írja az MTI a kanton vezetésének sajtótájékoztatójára hivatkozva.

A tájékoztatás szerint okirathamisítás gyanúja miatt indult nyomozás magánkézben lévő koronavírus-tesztközpontok munkatársai ellen. Az elkövetők foglalkozásuk keretében hozzáférhettek az oltási igazolványok kiállítására használt országos rendszerhez, és így több mint nyolcezer hamis igazolást állíthattak ki.

A tetteseket öt évig terjedő szabadságvesztéssel, illetve pénzbüntetéssel sújthatják. Azokat is börtön, illetve pénzbírság fenyegeti, akik nagy összegeket fizettek a hamis igazolásokért.

A kanton vezetése hangsúlyozta, hogy az illegálisan kiállított igazolásokat érvénytelenítik. Sankt Gallen 61 százalékos átoltottsággal a svájci kantonok között az utolsók között van – ez az adat egyébként nagyjából a magyar átlagnak felel meg. A teljes svájci átoltottság aránya nagyjából 67 százalék.

A 8,6 millió lakosú országban a járvány kitörése óta 1 227 395 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 12 056-an hunytak el a kórban. Ez azt jelenti, hogy Svájc járványkezelése és egészségügye sokkal jobban vizsgázott, mint a magyar: itthon nagyságrendileg ugyanennyi emberre, és szinte pontosan ugyanennyi regisztrált fertőzöttre 38 ezer, azaz háromszor több halott jut.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!