Ferenc pápa: A láthatatlan kicsiket kell támogatnunk, nem azokat, akik feltűnési vágyuk miatt nagyok

2021. december 24. – 22:32

Másolás

Vágólapra másolva

Ferenc pápa ezerötszáz hívő előtt tartotta meg péntek esti vigíliáját a Vatikánban, ahol arról beszélt, hogy „a nagyság keresésétől és a feltűnési vágytól uralt világban a láthatatlan kicsik iránti szeretet” Jézus születésének üzenete, írja az MTI.

Az egyházfő rávilágított a nagyság és a szerénység közötti különbségre, mint fogalmazott,

„Isten a kicsiségben van. Ez (Jézus születésének) üzenete: Isten nem a nagyságot lovagolja meg, hanem a kis dolgokban rejtőzik el. Ezt az utat választja azzal a céllal, hogy elérjen bennünket, megérintse szívünket, és visszavezessen ahhoz, ami számít”

Beszélt arról is, hogy az emberek a nagyságot keresik, miközben „nem veszik észre Isten jelenlétét”. Mint fogalmazott, szerinte Isten „az alázatot mutatja, mi feltűnni akarunk. Isten a pásztorokat keresi, a láthatatlanokat, mi látszani akarunk.”

Ferenc pápa a kisded Jézus szobra előtt a vatikáni Szent Péter-bazilikában pontifikált karácsony szentestei miséjén 2021. december 24-én. – Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino
Ferenc pápa a kisded Jézus szobra előtt a vatikáni Szent Péter-bazilikában pontifikált karácsony szentestei miséjén 2021. december 24-én. – Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Kitért arra is, hogy a mindennapokban az „élet kis dolgaiban” kell keresni a boldogságot, „a nagyság utáni siránkozás és az örökös elégedetlenség” helyett szerinte elfogadásra van szükség.

„Jézus azokhoz közel jön világra, akik a világ peremén élnek, elfelejtve. Oda érkezik meg, ahol az emberi méltóságot próbára teszik. A kirekesztetteket emeli fel, és mindenekelőtt előttük mutatkozik meg, nem a tudós és fontos, hanem a szegény, dolgozó emberek előtt”

-fogalmazott a pápa. Szorgalmazta azt is, hogy az egyház visszatérjen kezdeti szolgálatához a „szegénység és a testvériség jegyében”. Az egyházfő december 25-én délben mondja majd el karácsonyi üzenetét, melynek témái érintik legaktuálisabb nemzetközi problémákat, köztük a pandémiahelyzetet, a migrációt és az éghajlatváltozást.

A misén tavaly a járvány miatt nem vehettek részt hívők, idén azonban igen: bár védettségi igazolványt nem kértek, a vigílián mind a hívők, mind a papok maszkot viseltek. Idén karácsonykor ismét nyitva lesz a Szent Péter tér is, ahova több ezer hívőt várnak. A járvány korábban befolyásolta az egyházfő magyarországi látogatását is, idén szeptemberben végül el tudott látogatni Budapestre az egyházfő – erről itt írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!