Orosz bombázók járőröztek Belaruszban a lengyel határnál

2021. december 18. – 17:12

Másolás

Vágólapra másolva

Két, atomfegyverrel is felfegyverezhető, hosszú hatótávolságú orosz stratégiai bombázó járőrözött szombaton Fehéroroszország felett. A misszió hivatalos célja a két ország közötti szoros védelmi kapcsolatok demonstrálása volt. A két Tu-22M3 típusú gép négy órát repült, hogy közös feladatokat hajtson végre a Fehéroroszország légierő és légvédelem gépeivel. A gépeket a Fehéroroszország légierő Szu-30 típusú nehézbombázói kísérték, amelyeket Oroszország szállított a szövetségesének.

A Tu-22M3 (NATO kódnevén Backfire) kései szovjet típus, hosszú hatótávolságú rakétahordozó, de atomfegyver hordozására is alkalmas. Az elmúlt egy hónapban ez más a harmadik alkalom volt, amikor az orosz bombázók erődemonstrációt tartottak az egyre szorosabb orosz szövetségi rendszerben lévő Belaruszban.

A Nyugatról többnyire fenyegetésként megélt orosz légijárőrözés két külpolitikai fronton is értelmezhető: az oroszok egyrészt határozott támogatást nyújtanak Minszknek a Lukasenka által gerjesztett migrációs válságban, melyben a belarusz államszervezet segíti az illegális határátlépéseket Lengyelországba. Másrészt, Ukrajna és nyugati támogatói továbbra is Ukrajna orosz lerohanásától tartanak, miután 100 ezer orosz katona állomásozik a határ közelében. Moszkva tagadja a támadás tervét, de felszólította a Nyugatot, hogy nyújtson biztonsági garanciákat, hogy Ukrajnát kihagyják a NATO-bővítéséből és nem telepítenek a területére NATO-fegyvereket sem. Ukrajnában attól is tartanak, hogy Oroszország Belarusz területét használhatja fel Ukrajna megtámadásához.

Oroszország közben az ukrajnai NATO-aktivitást kifogásolja élesen. Belarusz is sérelmezi, hogy a határai közelében, többek között az ukrán légtérben nagyon megnőtt a NATO-országok légi tevékenység. Az utóbbi években állításuk szerint a NATO-repülések száma majdnem megduplázódott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!