A járványkezelés miatt mondott le a brit brexitminiszter

2021. december 18. – 22:46

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott posztjáról Lord David Frost, a brit kormány brexitügyi minisztere, aki az elmúlt hónapokban folyamatosan éles csörtékben van az EU-val, konkrétabban a brexitmegállapodás újraírásának tervét kevésbé lelkesen fogadó Maroš Šefčovič bizottsági alelnökkel.

Frost lemondásáról először a Mail on Sunday számolt be. Sajtóinformációk szerint már múlt héten benyújtotta a lemondását Boris Johnson kormányfőnek, ez azonban vasárnap hajnalig nem hozták nyilvánosságra, azt akarták, hogy Frost legalább januárig maradjon. Viszont miután a lemondásáról szóló hír megjelent a brit sajtóban, Frost vasárnap hajnalban bejelentette, hogy azonnali hatállyal távozik a kormányból.

Lord Frost október elején manchesterben. Fotó: MI NEWS / NURPHOTO / AFP
Lord Frost október elején manchesterben. Fotó: MI NEWS / NURPHOTO / AFP

Frost nem elsősorban a brexittel közvetlen kapcsolatos kérdések miatt távozik, más ügyekben volt alapvető nézetkülönbsége a tory kormánnyal. A Mail és a Guardian már szombaton is arról írt, hogy elsősorban a ‘Plan B’, az Omikron megjelenése után tovább szigorodó brit járványkezelési policy miatt különbözött össze a kormányfővel, de az adóemeléseket és a klímapolitikai ambíciókat is kifogásolta.

A lemondását bejelentő levél aztán igazolt ezeket a korábbi híreket. A levélben ugyanis arról írt, hogy a brit EU-tagság megszűnésének folyamata biztos révbe ért, és a kormány feladata most a Brexit nyújtotta lehetőségek kiaknázása. Viszont aggályosnak tartja a kormány „jelenlegi irányvonalát”, különösen az omikron koronavírus-változat terjedésének megfékezésére nemrégiben érvénybe léptetett korlátozásokat ellenzi. Szerinte meg kell tanulni együtt élni a koronavírussal, és tudni véli, hogy Boris Johnson is „ösztönösen” ezen az állásponton van.

A kormányzó brit Konzervatív Párton belül nő az elégedetlenség a Boris Johnson körüli botrányok miatt. A héten a konzervatívok egy olyan választókörzetet veszítettek el egy időközi választáson, aminek közel 200 éve mindig tory képviselője volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!