Paplakként jelentette be az 1600 négyzetméteres villáját a milliárdos texasi lelkész, évi 150 000 dollárnyi adót spórolt így

2021. december 17. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Évi 150 ezer dollár, azaz majdnem 50 millió forintnyi ingatlanadót spórolt meg az USA leggazdagabb lelkésze, mert a 2,2 milliárd forintot érő villáját paplakként jelentette be – írja a Houston Chronicle. Kenneth Copeland tévés lelkész, az Eagle Mountain Nemzetközi Egyház alapítója 1999-ben építtette meg a hatszobás villát. Akkor azt mondta, hogy ezt Isten parancsolta neki.

Copeland vagyonát 750 millió dollárra becsülik, több ingatlanja és magánrepülője is van, azokat a házától nem messze található, róla elnevezett reptéren tartja. Többször elmondta, hogy nem repül együtt másokkal, csak saját gépen, mert a fapados járatokon démonokkal lenne összezárva a fémcsőben.

A texasi törvények szerint a paplakok 100 százalékos adómentességet élveznek, bár nem tudni, hogy az eredeti törvényhozók számoltak-e több millió dolláros luxusvillákkal. A helyi hatóságok szerint a lelkésznek joga van arra, hogy paplaknak tekintse az otthonát.

„Valóban kitűnik és furcsa a többi paplakhoz képest, de a törvények értelmében és a saját tapasztalatom szerint ugyanúgy paplaknak számít, mint egy kis ház egy templom oldalában”

– mondta a Chronicle-nek Jeff Law, a Tarrant megyei főbecsüs.

A lelkész tóparti paplakja – Kép: Google Maps
A lelkész tóparti paplakja – Kép: Google Maps

Ahhoz, hogy egy paplak teljesen adómentes legyen, nem lehet nagyobb, mint egy hold. Maga az ingatlan valóban nincs egyholdas, de Copeland vett még 24 holdnyi tóparti területet is. Ez a 24 hold nagyjából 125 ezer dollárt ér, így évente csak 3000 dollár adót kell rá fizetni. Copeland büszke a vagyonára, ami elvileg a földjein található gázmezőkből folyt be.

Az egyház szóvivője azt mondta a Chronicle-nek, hogy betartanak minden bibliai, állami, szövetségi, megyei és helyi törvényt, szabványt és előírást.

A kerület egyébként 2020-ban 10,8 millió dollárra becsülte a paplak értékét, de az egyház panaszt tett, így idén visszavették 7 millióra.

A Houston Chronicle tényfeltáró cikkében több kép is szerepel a házról.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!