Megszavazta az eutanáziatörvényt az osztrák parlament

2021. december 16. – 21:57

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a súlyos, illetve gyógyíthatatlan betegekre vonatkozó jogszabály bírósági döntésre került a törvényhozás elé, ami úgy ítélt, hogy a „kegyes halál” jelenlegi tilalma sérti az alapvető jogokat, írja az MTI.

Egy évvel ezelőtt az alkotmánybíróság utasította a kormányt, hogy vizsgálja felül azt a törvényt, ami öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtotta azokat, akik a gyógyíthatatlan betegeket halálba segítették.

A törvény szerint, amit a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) kivételével valamennyi párt támogatott,

a betegségük végső stádiumában lévő, illetve állandó fájdalmas betegségben szenvedő felnőttek részesülhetnek a halálba segítésben.

Minden esetet két orvosnak kell megvizsgálnia, az egyiküknek palliatív specialistának kell lennie, emellett azt kell megállapítaniuk, hogy a páciens képes-e az önálló döntéshozatalra.

Az eutanázia előtt legalább tizenkét hétnek kell eltelnie, hogy bizonyosak legyenek abban, a kérelmet nem átmeneti válságos állapotban nyújtották be. Végstádiumban lévő betegeknél ez az idő két hétre csökken.

Ez a törvény tiszteletben tartja az emberi méltóságot, mondta az APA osztrák hírügynökség szerint Alma Zadic (Zöldek) egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a jogszabálynak az is célja, hogy „senki ne válassza a halált, ha vannak más lehetőségek”. A „más lehetőségek” biztosítására az osztrák kormány 108 millió eurót fordít a palliatív ellátás fejlesztésére. Európában az eutanázia a Benelux államokban és Spanyolországban engedélyezett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!