105 millió dollárjába kerül a McDonald's volt vezérigazgatójának három korábbi munkahelyi kapcsolata

2021. december 16. – 23:01

105 millió dollárjába kerül a McDonald's volt vezérigazgatójának három korábbi munkahelyi kapcsolata
Fotó: Drew Angerer/Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A McDonald's volt vezérigazgatójának, Steve Easterbooknak 105 millió dollárt kell visszafizetnie három korábbi munkahelyi kapcsolata miatt, írja a BBC.

A pert a gyorsétteremlánc indította, azt állították, hogy Easterbook eltitkolta és hazudott három alkalmazottjával való szexuális kapcsolatáról, ezért a végkielégítésének megfelelő értékű részvényjuttatásokat és pénzt kell visszafizetnie.

Easterbook bocsánatot kért, amiért nem tartotta be a cég értékeit, és nem teljesítette a felé támasztott elvárásokat.

Az 54 éves brit üzletember 2019-ben kapta meg a 105 millió dolláros végkielégítést, és még abban az évben novemberben elbocsátották, miután beismerte, hogy az egyik alkalmazottal konszenzusos kapcsolatban állt. A McDonald's akkor azt mondta, Easterbrook „megsértette a vállalati szabályzatot”, és „rossz ítélőképességről” tett tanúbizonyságot.

A további vizsgálatok két másik rejtett kapcsolatot is feltártak, ezután a cég közölte, ha tudtak volna erről, nem hagyták volna jóvá a több millió dolláros végkielégítést.

„Ez az egyezség Steve Easterbrookot teszi felelőssé egyértelmű kötelességszegéséért, beleértve azt is, ahogyan vezérigazgatói pozícióját kihasználta”

– mondta csütörtökön Enrique Hernandez Jr, a McDonald's elnöke.

2019 júliusában egy névtelen bejelentés alapján a nyomozók kiderítették, hogy Easterbrook három alkalmazottról küldött szexuális tartalmú fényképeket a céges címéről a személyes emailcímére. A nyomozók olyan üzeneteket is találtak, amelyekből kiderült, „röviddel az első szexuális jellegű találkozójuk után” több százezer dollár értékű vállalati részvény adományozását hagyta jóvá az egyik alkalmazottnak.

A McDonald's azt mondta, eredetileg nem találták meg a fényképeket és üzeneteket, mert Easterbrook törölte őket a telefonjáról, szerintük azért hazudott, hogy magasabb összegű végkielégítéssel távozhasson.

Easterbrook ügyvédei „alaptalannak” tartják a keresetet, azt állítva, hogy a McDonald's számítógépes rendszereiben már akkor is megvoltak a kapcsolataira vonatkozó adatok, amikor a végkielégítésről tárgyaltak.

Az ügy úgy került elő, hogy a McDonald's az éttermeiben elkövetett állítólagos szexuális zaklatásokat vizsgálta. Áprilisban bejelentették: 39 000 éttermében új képzéseket fognak bevezetni a zaklatás megelőzésére, hogy biztonságos munkahelyet teremtsenek. Az éttermek többségét franchise-partnerek üzemeltetik, akiknek 2022 januárjától meg kell felelniük az új, biztonságosabb munkahelyi előírásoknak.

Az 54 éves Easterbrook először 1993-ban dolgozott a McDonald'snál, mint menedzser Londonban, majd felküzdötte magát a vállalatnál. 2011-ben távozott, ekkor a Pizza Express, majd a Wagamama ázsiai élelmiszerlánc főnöke lett, 2013-ban visszatért a McDonald'shoz, és végül 2015-ben lett a vállalat vezérigazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!