Lemondott a plágiumbotrányba keveredett román miniszter

2021. december 15. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Kevesebb mint három héttel hivatalba lépése után benyújtotta lemondását Florin Roman, az új román nagykoalíciós kormány plágiumbotrányba keveredett kutatási, innovációs és digitalizálásért felelős minisztere, írja az MTI. Romant, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) közigazgatási és közbiztonsági kabinetjét vezető alelnökét a román média azzal vádolta meg, hogy a mesterképzést lezáró szakdolgozatában plagizált, a képviselőház honlapján közzétett szakmai önéletrajzában pedig csúsztatások szerepelnek.

A közgazdasági, kommunikációs és nemzetbiztonsági képesítésekkel rendelkező, politikai karrierje előtt újságíróként tevékenykedő Roman önéletrajzában egyetlen olyan utalás szerepelt, amely szerint az általa irányítandó szakterülethez is ért. Az állítólag általa írt Az információs hálózatok elmélete című könyvet azonban hiába kereste a sajtó. Sem a Román Akadémia Kiadója nem adott ki ilyen könyvet, sem az országos könyvtári hálózatban nem szerepelt ilyen kiadvány. Végül kiderült, hogy mégis létezik ilyen címmel egy könyv, viszont annak nem a miniszter a szerzője.

A Libertatea című lap ezért megkérte a minisztert, hogy küldjön nekik egy példányt a könyvből. Florin Roman azt állította, hogy otthon volt egy példánya, de háromszor is költözött azóta, és nem találja. Elküldött viszont 10 oldalt a disszertációjából, azt állítva, hogy ez volt az alapja a könyvének. Amikor megvizsgálták a 2012-ban írt disszertációt, kiderült, hogy az szó szerint megegyezik egy 2007-2008-as egyetemi kurzus szövegével, amelynek a szerzője egy egyetemi tanár. A szövegben nemcsak a szöveg, hanem a szerkesztés, az ábrák, sőt a hibák is teljesen azonosak voltak.

Szerdán Daniel David, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora a Digi 24 hírtelevíziónak azt mondta: Florin Roman az önéletrajzában írtakkal ellentétben valójában nem szerzett oklevelet a BBTE közgazdasági karán, csak egy rövidebb képzésben vett részt az egyetem gyulafehérvári kihelyezett főiskoláján.

A politikus a közösségi oldalán jelentette be lemondását, „médialincselés” áldozatának nevezve magát. Florin Roman rágalmazási perrel fenyegette meg Dacian Ciolost, az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökét, aki szerinte a háttérből irányította lejáratását. Florin Roman tagadta a plágiumvádat, és arra hivatkozott: lemondásával meg akarja előzni, hogy ez a botrány hátráltassa a kormány munkáját.

Médiaértesülések szerint a minisztert Nicolae Ciuca kormányfő mondatta le. A digitalizálásért felelős tárca irányítását Virgil Popescu energiaügyi miniszter veszi át ügyvivőként egy új miniszter kinevezéséig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!