Ismét rács mögött a volt dél-afrikai elnök

2021. december 15. – 21:04

Másolás

Vágólapra másolva

Bírósági ítélet született arról, hogy az ország korábbi elnökét, Jacob Zumát vissza kell szállítani a börtönbe, mivel kórházi kezelése miatti szabadlábon engedése jogszerűtlen volt – olvasható a BBC-n.

A börtönön kívül töltött idő nem számít bele a 15 hónapos büntetésébe, amit azután kapott, hogy nem jelent meg a korrupciós ügyét tárgyaló bíróságon.

Jacob Zuma a dél-afrikai legfelsőbb bíróságon idén októberben – fotó: Jerome Delay / AFP
Jacob Zuma a dél-afrikai legfelsőbb bíróságon idén októberben – fotó: Jerome Delay / AFP

A 79 éves Zumát szeptember 5-én engedték ki egészségügyi panaszai miatt a börtönből, ahová azután került, hogy saját magát adta fel a rendőrségen a támogatói által szervezett tüntetés miatt. Ez utóbbi ugyanis idén júliusban erőszakba torkollott.

Az országot 2009-ig irányító Zuma az 1990-ig visszamenő korrupciós ügyei miatt kényszerült lemondásra 2018-ban, amely után a tárgyalása is megkezdődött.

A volt elnök azonban nem most vonul először börtönbe: 1963-ban tíz évre ítélték, miután részt vett az akkori rezsim elleni ellenzéki mozgalomban, és csatlakozott Nelson Mandela katonai szervezetéhez, a később hatalomra kerülő Afrikai Nemzeti Tanácshoz. Mind a ketten Robben szigetén raboskodtak, ahonnan szabadulása után Zuma külföldre távozott.

Ezt követően a nyolcvanas évektől a Nemzeti Tanács hírszerzői és elhárítói apparátusát felügyelte, majd miután 1990-ben engedélyezték a szervezet működését és megnyerték a választásokat, Zuma hazatért és az ANT fő titkárhelyettese lett. 1999 és 2005 között volt a párt alelnöke, 2007-től elnöke, amely időszakban több alkalommal is békeközvetítőként lépett fel Burundiban és a Kongói Demokratikus Köztársaságban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!