Börtönbe kell mennie a volt dán bevándorlási miniszternek, amiért menekült házaspárokat szakítottak el egymástól

2021. december 14. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

A dán legfelsőbb bíróság bűnösnek találta Inger Stoejberget, Dánia korábbi bevándorlási miniszterét, miután 2016-ban törvénytelenül választottak szét egymástól menekült párokat – írja a BBC. A bíróság jogerősen 60 nap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a politikust. Stoejberg azt mondta: nagyon meglepte az ítélet, mert az intézkedéssel a gyermekházasságok ellen akartak küzdeni.

Stoejberg 2015–2019 között volt a dán jobbközép kormány bevándorlási minisztere. Tucatnyi korlátozó intézkedést vezetett be a bevándorlás ellen. Egy 2016. februári rendelete szerint a 18 év alatti házas menekülteket nem lehetett házastársukkal együtt elhelyezni.

Inger Stoejberg – Fotó: Liselotte Sabroe/AFP
Inger Stoejberg – Fotó: Liselotte Sabroe/AFP

Hivatali ideje során összesen 23 bevándorló párt választottak szét. Köztük volt egy Szíriából érkezett házaspár, az akkor 17 éves Rimaz Alkayal és a 26 éves Alnour Alwan is. Ők négy hónapig kényszerültek külön élni, annak ellenére, hogy a nő gyermeket várt.

A miniszter az ítélet kihirdetése után azt mondta, ez nemcsak az ő veresége, hanem a dán értékeké is. A büntetését elfogadja, de tettét nem bánta meg – nyilatkozta.

A volt miniszter idén februárban mondott le a konzervatív-liberális Venstre párt frakcióvezető-helyettesi tisztségéről, miután a többi képviselő támogatta a felelősségre vonását. Jelenleg függetlenként politizál, de ezt a mandátumát is elveszítheti, ha a parlament megszavazza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!