Izraeli miniszterelnök először jár hivatalos úton az Egyesült Arab Emírségekben

2021. december 12. – 21:03

Másolás

Vágólapra másolva

Először jár hivatalos látogatáson az Egyesült Arab Emírségekben izraeli miniszterelnök Naftali Bennett személyében, aki vasárnap este érkezett meg az Öböl-menti országba.

A két ország 2020-ban rendezte kapcsolatait a Donald Trump amerikai elnök által kezdeményezett, úgynevezett Ábrahám-megállapodások részeként. Indulás előtt Bennett úgy nyilatkozott, hogy hétfőn találkozik az ország de facto vezetőjével, Mohamed bin Zájed Ál Nahajan trónörökössel – írta az MTI.

Az izraeli kormány szóvivője megerősítette, hogy Bennett megérkezett Abu Dzabiba. Az emírségek részéről egyelőre nem tettek bejelentést az izraeli kormányfő látogatásáról. A palesztinok elítélték Izrael és az arab országok közeledését. Nabil Rudeineh, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet szóvivője a Reuters brit hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Bennett látogatása sérti az arab konszenzust, melynek célja a palesztin ügy támogatása. Ezt a szóvivő szerint izraeli megszállás egyre nehezebbé tesz.

Az izraeli kormány a héten dönt arról, hogy jóváhagyja-e azt szerződést, amelynek értelmében a Perzsa(Arab)-öbölből érkező olajat szállítanának Eilatba. A szerződést környezetvédő szervezetek az izraeli legfelsőbb bíróságon támadták meg, és a Bennett-kormány energiaügyi minisztere sem támogatja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!