Lemondott a vagyona eltitkolásáért elítélt francia miniszter

2021. december 8. – 18:25

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott hivataláról Alain Griset, a francia kormány kis- és középvállalkozásokért felelős tagja, miután szerdán hat hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, amiért eltitkolta a vagyona egy részét – írja az MTI. Az ítélethirdetést követően Griset azonnal benyújtotta a lemondását Emmanuel Macron elnöknek és Jean Castex miniszterelnöknek.

Alain Griset beszél a francia nemzetgyűlésben 2020. szeptember 15-én – Fotó: Martin Bureau / AFP
Alain Griset beszél a francia nemzetgyűlésben 2020. szeptember 15-én – Fotó: Martin Bureau / AFP

A 2020 júliusában hivatalba lépett Castex-kormányból Alain Griset az első tárcavezető, akinek büntetőbíróság elé kellett állnia. A politikust a felfüggesztett börtönbüntetésen kívül a bíróság három évre eltiltotta minden választható tisztségtől.

Griset-t a bíróság azért ítélte el, mert a vagyona egy részét nem vallotta be. Súlyosbító tényezőként ismerte el a bíróság, hogy a kérdéses összeget egy francia bankban őrizte, és szándékosan titkolta el az illetékes hatóságok elől. A politikus a vádirat szerint 171 ezer eurónyi értékben, több nagyvállalatban tartott részvényeit nem tüntette fel a Főhatóság a Közélet Átláthatóságáért (HATVP) nevű szervezet előtt a vagyonbevallásában. Ezenkívül egy 130 ezer eurós megtakarítását sem vallotta be, amelyet az általa 1991 óta vezetett, ágazati érdekvédelmi szervezetbe fektetett be.

A 68 éves politikus, aki korábban taxisofőrként dolgozott Észak-Franciaországban, azzal védekezett a bíróságon, hogy ügyetlenség, nem pedig tisztességtelenség miatt követte el a szabálysértést:

„Egyetlen pillanatig sem akartam csalni, lopni vagy eltitkolni bármit is. Amikor valakit az a szerencse ér, hogy miniszter lehet, nem rontja el ezt a lehetőségét azzal, hogy megpróbál valami olyat eltitkolni, ami látható”

– mondta. Arra is emlékeztetett, hogy egyszerű ember, nem rendelkezik diplomával. Ügyvédje, Patrick Maisonneuve jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen.

Miután a 2017-es elnökválasztási kampányt nagymértékben meghatározták a politikusok jogi botrányai, a megválasztott Emmanuel Macron egyik fő ígérete volt a közélet megtisztítása. A francia parlament 2017 augusztusában el is fogadta „a közélet erkölcsössé tételéről” szóló törvényjavaslatokat, amelyek értelmében a képviselők és a kormánytagok nem alkalmazhatják hozzátartozóikat, vagyonbevallásukat pedig a Főhatóság a Közélet Átláthatóságáért ellenőrzi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!