Magyarország továbbra is vétózza az uniós adózási reformot

2021. december 7. – 22:38

Másolás

Vágólapra másolva

Sem Magyarország, sem Észtország nem vonja vissza az uniós adózási reformra vonatkozó vétóját – írja a Hvg.

Emiatt az uniós pénzügyminiszterek nem tudták elfogadni a társasági adózásról szóló magatartási kódex felülvizsgálatát. Ehhez a döntéshez egyhangúságra lenne szükség, ezért a javaslatra később térnek vissza rá a tagállamok. Azt azonban nem lehet előre látni, hogy erre a következő, francia elnökségi félévben sor kerülhet-e.

Az adózási reform egy 1997-es dokumentumot érintene. Aurora Lalucq, a téma jelentéstevője szerint az elavult jogszabály egyszerűen már nem felel meg a digitalizációhoz és a globalizációhoz kapcsolódó jelenlegi kihívásoknak.

A cél a káros adóversenyt eredményező gyakorlatok felszámolása, illetve ezek bevezetésének elkerülése lenne. A módosítások egyik lényeges eleme, hogy megnöveli az Európai Bizottság hatáskörét, de csak annyiban, hogy ha a brüsszeli testület valamilyen káros gyakorlatot tapasztal, akkor a témát a tagállamok elé vihetné.

Magyarország minden olyan javaslatot, amely nagyobb hatáskört, több lehetőséget biztosít az Európai Uniónak, ellenezni szokott – ezt tette a mostani előterjesztéssel is.

Az EP korábban már megszavazta a frissített kódexet, a tagállamok egyhangú szavazata nélkül azonban ez mit sem ér. Emiatt egyre szaporodnak azok, akik az egyhangúság helyett az egyszerű többségi szavazást részesítenék előnyben egyes kérdések megszavazásakor.

„Négy európaiból három arra számít, hogy az EU fellép az adózási visszaélésekkel és az adóbűnözéssel szemben. Itt az ideje, hogy meghallják hangjukat, és az adóügyeket többségi szavazással döntsék el, akárcsak más szakpolitikai területeken” – jegyezte meg ezzel kapcsolatban Jonás Fernandez, a gazdasági és monetáris ügyek szóvivője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!