A Pegasus-ügy miatt az izraeli védelmi minisztérium korlátozza, kinek adhatnak el a gyártók kiberfegyvereket

2021. december 6. – 21:21

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli védelmi minisztérium szigorít a kiberfegyverexport szabályozásán – írja a Times of Israel. Ezt a döntést a Pegasus nevű kémszoftver körüli botrány miatt hozták meg. A gyártó, az NSO azt állítja, hogy csak terrorizmus és szervezett bűnözés ellen fejlesztették és árulták a kémszoftvert, de mint a nyáron kiderült, az egyes országok egészen eltérően értelmezik ezeket a kategóriákat. A minisztérium ezért szigorít.

Az új szabály konkretizálja a terrorizmus definícióját: olyan erőszakos cselekedetek vagy fenyegetések, amelyeknek célja a társadalom megfélemlítése, az, hogy a kormányt valamire kényszerítsék, vagy az, hogy egy országot vagy egy nemzetközi helyzetet destabilizáljanak. A másik lehetőség, a komoly bűncselekmény már nincs ennyire részletesen körülírva, ott a feltétel az, hogy az adott tettért az adott országban legalább hat év letöltendő börtönbüntetés járjon.

Az új szabályozás azt kifejezetten tiltja, hogy izraeli kémprogramokat abból a célból adja el a gyártó, hogy azt a vevő egyének vagy csoportok bántalmazására használja pusztán a vallásuk, nemük, fajuk, etnikumuk, szexuális preferenciáik, nemzetiségük, politikai véleményük, koruk vagy státuszuk miatt.

Jogvédők szerint az intézkedésnek valójában nem sok haszna lesz, mert nem a vevők töltik majd ki az erről szóló nyilatkozatot, hanem a gyártók. Az a probléma szerintük továbbra is fennáll, hogy az egyes országok mást hívnak terrorizmusnak.

Mindezt a Pegasus-ügy miatt látta fontosnak a minisztérium. Idén nyáron egy nemzetközi együttműködés keretében újságírók bemutatták, hogy kormányok hogyan használják a Pegasust kormánykritikus aktivisták, üzletemberek és újságírók lehallgatására. Az összes, Pegasusról szóló cikkünket itt találja meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!