Népirtásért ítéltek életfogytiglanra egy iraki férfit Németországban

2021. november 30. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Népirtás vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Németországban egy iraki férfit, aki korábban az Iszlám Állam tagja volt – írja az Euronews.

Taha Al-Jumailly és felesége egy jazidi nőt és annak 5 éves lányát tartotta fogva. Miután bepisilt éjszaka, a kislánynak büntetésből nem adtak rendesen enni és inni, és láncon tartották a napon, ahol aztán hagyták meghalni a melegben. A gyerek anyja tanúskodott a bíróságon.

A frankfurti bíróság úgy ítélkezett, hogy a férfi bűnös népirtás részeként ölte meg a lányt, ami emberiség elleni bűn. Ez az első alkalom, hogy egy bíróság úgy döntött, egy adott bűntett a jazidik ellen népirtásnak minősül. Az ENSZ már korábban is népirtásként hivatkozott a jazidi nép ellen elkövetett bűncselekményekre.

A jazidik egy Észak-Irakban élő kurd népcsoport. Az ENSZ vizsgálóbizottsága májusban arról számolt be a Biztonsági Tanácsának, hogy az Iszlám Állam szervezete népirtási szándékkal több ezer jazidit kivégzett és rabszolgaságba taszított.

A most elítélt férfi felesége, Jennifer Wenisch, aki Németországból csatlakozott a terrorszervezethez, szintén bíróság elé került, amiért nem lépett közbe, hogy a gyermek ne haljon meg. Ő tíz évet kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!