A náci párt hírhedt nagygyűléseinek helyszínére költözik a Nürnbergi Állami Színház egy része

2021. november 29. – 12:15

A náci párt hírhedt nagygyűléseinek helyszínére költözik a Nürnbergi Állami Színház egy része
A Reichsparteitagsgelände udvara – Fotó: Daniel Karmann / DPA / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Bírálatot váltott ki Németországban, hogy a náci párt hírhedt éves nagygyűléseinek helyszínét vagy a közelében lévő befejezetlen kongresszusi csarnok udvarát szeretné ideiglenes játszóhelynek opera- és balett-társulata számára a Nürnbergi Állami Színház, amely felújítás miatt kénytelen lesz évekig nélkülözni jelenleg használt épületét, írja az MTI.

A történelmi nürnbergi operaház működési engedélye 2025-ben lejár, és azt csak a lepusztult épület teljes körű, várhatóan évekig eltartó renoválása után újítják meg. Az operaház vezetése szerint az eredetileg 50 ezer fő befogadására szánt, amfiteátrumszerű félkész épület az udvarával együtt vagy az egykori birodalmi nagygyűlések tágas területe kiváló ideiglenes játszóhely lenne a teátrum számára, „sőt valójában nincs is más megoldás”.

Albert Speer, Hitler főépítésze eredetileg egy 80 méter magas, a római Colosseumra emlékeztető U-alakú csarnokot tervezett, de az építkezés a második világháború kezdetével abbamaradt. A kongresszusi központnak mára csak 38 méter magas, csaknem teljes egészében üresen álló külső burka maradt fenn, ez műemlékvédelem alatt áll.

Fotó: Kasa Fue / Wikipedia
Fotó: Kasa Fue / Wikipedia

A Geschichte für alle (Történelem mindenkinek) nevű egyesület, amely ismeretterjesztő túrákat rendez az egykori náci nagygyűlések helyszínének és a hatalmas térhez kapcsolódó építményeknek a bejárására, vasárnap nyílt levélben bírálta az operaház tervezett odaköltözését, mert az szerinte árt a náci erőfitogtatással, ideológiával és propagandával kapcsolatos felvilágosító munkának.

Az akadálytalan rálátás az eredeti homlokzatokra és a kongresszusi csarnok udvarára, mint a gigantománia, egyben a bukás érzékeinkkel megragadható szimbólumára, túráink pedagógiai koncepciójának lényegi elemét képezi – figyelmeztetett az egyesület.

A nürnbergi városi tanács december 15-én dönt a továbbiakról. Az operaház szerint a rövid határidő miatt nincs lehetőség a döntés elodázására, „sőt valójában nincs is más alternatíva”. Nyílt levelében a menedzsment bizonygatta, hogy korunk szellemének megfelelően tudnak majd megbirkózni a történelmi kontextussal.

Fotó: Daniel Karmann / picture alliance / Getty Images
Fotó: Daniel Karmann / picture alliance / Getty Images
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!