Serdar Berdimuhammedow egyre feljebb kapaszkodik a hatalmi ranglétrán

2021. november 26. – 06:11

Serdar Berdimuhammedow egyre feljebb kapaszkodik a hatalmi ranglétrán
Polina Gurievát, Türkmenisztán első olimpiai érmesét köszönti Serdar Berdimuhammedow – Fotó: Igor Sasin/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Gurbanguly Berdimuhammedow türkmén elnök további jogköröket engedett át fiának, Serdarnak, őt bízta meg az ország energetikai szektorának irányításával, írja az MTI.

„Az államfő kormányzati tisztségviselőkkel tartott megbeszélésén közölte a fiával, akit korábban már kinevezett gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős miniszterelnök-helyettesnek, hogy a jövőben az energetikai ügyek is hozzá tartoznak” – írta a Neutralnij Turkmenisztan című állami napilap.

Türkmenisztánban nincs külön miniszterelnöki tisztség, a 64 éves államfő vezeti a kabinetet, így negyvenéves fia kormányfőhelyettesként közvetlenül neki tartozik felelősséggel.

Serdar Berdimuhammedow a nemzetbiztonsági tanácsban is helyet kapott. Korábban több diplomáciai pozíciót betöltött, és kormányzói tisztséget is ellátott.

Gurbanguly Berdimuhammedow tizennégy éve van hatalmon. Utódlásának kérdése azóta merült fel, hogy az ország nehéz gazdasági helyzetbe került. Türkmenisztán az olaj mellett főleg földgázt exportál, a kivitel jelentős része Kínába és egy kisebb része Oroszországba irányul. Jelenleg a közép-ázsiai ország egy földgázvezeték kiépítésén dolgozik, amelyen keresztül Afganisztánt, Indiát és Pakisztánt lehetne ellátni.

Berdimuhammedow a csütörtöki megbeszélésen utasítást adott fiának, hogy fokozza erőfeszítéseit további gázszállítási szerződések megkötése érdekében.

Két hete nyolcadik alkalommal tartották meg a Türk Tanács ülését, amelyen a magyar kormány is képviseltette magát. A Türk Tanács egy 2009-ben létrehozott kormányközi szervezet. Jelenleg öt török nyelvű tagállamot, Törökországot, Azerbajdzsánt, Kazahsztán, Üzbegisztánt és Kirgizisztánt tömöríti. Magyarország 2018 óta megfigyelő státusszal rendelkezik. Türkmenisztán a mostani csúcstalálkozón szintén megfigyelői státuszt kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!