Közös listán indul a szerb ellenzék a 2022-es parlamenti választásokon

2021. november 23. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb szerb ellenzéki pártok közösen indulnának a jövő évi parlamenti választásokon – írja az MTI szerb sajtóhírek alapján.

Az ellenzéki pártok ezzel akarják elkerülni azt a hibát, amelyet a 2020-as választások idején követtek el. Akkor a választások bojkottja miatt hátrányban maradtak.

A Szabadság és Igazságosság Pártja (SSP), a Demokrata Párt (DS), a Néppárt (NP) és a Szabad Polgárok Mozgalma fogtak össze. A pártvezetők hétfő este állapodtak meg abban, hogy több más kisebb párttal együtt közös listán indulnak, és szembeszállnak a két legnagyobb szerb párttal, a 2012 óta kormányzó Szerb Haladó Párttal (SNS) és a Szerbiai Szocialista Párttal (SPS).

Szerbiában tavasszal tartanak parlamenti és elnökválasztást, Belgrádban pedig önkormányzati választásra kerül majd sor.

A Demostat közvélemény-kutató felmérése szerint az emberek többsége úgy véli, az ellenzéknek nagyobb esélye van a győzelemre, ha összefog. Ugyanakkor a közvélemény-kutatások szerint várhatóan továbbra is az SNS marad a kormányzó erő.

A 250 fős szerbiai törvényhozásban az Aleksandar Vučić köztársasági elnök vezette SNS-nek jelenleg 188 képviselője van, a kormánykoalíciónak további részét képezik a szocialisták 33 képviselővel, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség kilenc képviselővel.

2020-ban több ellenzéki párt és tömörülés a választás bojkottja mellett döntött, mert szerintük nem voltak meg a demokratikus választások feltételei. Akkor a kormányzó SNS ellehetetlenítette az ellenzék sajtómegjelenését. Az ellenzék továbbra is fenntartja ezeket a bírálatokat, de már nem kíván kimaradni a parlamenti helyekért folytatott versenyből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől