Megnyerte a lottót egy mexikói óvoda, egyből rászállt a helyi bűnbanda

2021. november 23. – 16:45

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyerte a lottót egy mexikói óvoda, de több a probléma a nyereménnyel, mint az öröm – derül ki a BBC cikkéből.

Az intézmény a szülőket bízta meg, hogy rendelkezzenek a nyeremény felett, amit az úgynevezett „repülőlottón” nyertek tavaly szeptemberben.

A repülőlottót a mexikói állam szervezte azzal a céllal, hogy egy méregdrága elnöki repülőgép árát kisorsolják 100 ember között. Az 500 pesóba (kb. 7 ezer forintba) kerülő lottószelvényeket sokan rászoruló iskoláknak és óvodáknak adták, név nélkül. Így nyerte meg a versenyt az indiánok által lakott Ocosingo falu ovija is, ahová alig több mint 12 gyerek jár.

Miután azonban elterjedt a 20 millió pesót kóstáló nyeremény híre, a szülőket a Los Petules nevű bűnbanda kezdte el zaklatni. A bűnszervezet azt akarta, hogy a szülők a pénzből fegyvereket vegyenek nekik, amiket egy rivális csoport ellen használtak volna. Márciusban az egyik gyerek apjára is rálőttek, követelve, hogy adja át a pénznyereményt.

Mexikóban elég gyakori, hogy a bűnszervezetek a lakosságot vegzálják, hogy csatlakozzanak az adott környéken zajló bandaháborúkba.

Ugyanakkor a helyiek nem mentek bele, hogy pénzt adjanak a bandának, helyette megcsináltatták az óvoda tetőszerkezetét. A maradék pénzből, ami 14 millió peso (219 millió forint), a falut akarják fejleszteni.

A Los Petules fenyegetései miatt 28 családnak el kellett költöznie a faluból, miután a bűnözők múlt hónapban egyre több nőt és gyereket támadtak meg a faluban. A szülők szervezetének egyik tagja szerint a banda miatt a közösségben sokan elveszítették a termésüket és az állataikat.

Az érintettek szóltak a helyi hatóságoknak, de amíg nem oszlatják fel és fegyverzik le teljesen a bűnszervezetet, addig nem fognak tudni visszatérni az otthonaikba.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!