Kevin Spacey-nek 30 millió dollár kártérítést kell fizetnie a House of Cards gyártóinak

2021. november 23. – 12:01

Másolás

Vágólapra másolva

Kevin Spacey-nek és produkciós cégének több mint 30 millió dolláros (10 milliárd forintos) kártérítést kell fizetnie a Kártyavár (House of Cards) című sorozatot gyártó stúdiónak a veszteségekért, amelyek akkor érték a céget, amikor a színészt szexuális zaklatás vádja miatt el kellett távolítani a szériából.

A hétfőn nyilvánosságra hozott jogerős bírósági határozat szerint Spacey megsértette szerződésében a professzionális magatartásra vonatkozó követelményeket, amikor „a sorozat öt évadában dolgozó stábtagokkal kapcsolatban magatartást tanúsított”, miközben színészként és executive producerként is velük dolgozott.

A bírósági dokumentumok szerint a Kártyavárt készítő MRC stúdiónak el kellett bocsátania Spacey-t, emiatt le kellett állítania a sorozat hatodik évadát, újraírni a forgatókönyvet Spacey karaktere nélkül, és a tervezett 13 epizódról 8 epizódra rövidíteni az évadot, hogy betartsák a határidőket. Mindez pedig több tízmillió dolláros veszteséggel járt.

Az MRC hétfőn kiadott közleményében kiemelte, hogy munkatársaik és a munkakörülmények biztonságát tartották szem előtt, ezért törekedtek az elszámoltathatóságra.

Spacey jogi képviselői korábban azt hangsúlyozták, hogy a színész tettei nem játszottak lényeges szerepet a műsor veszteségeiben. A bírósági ítélet több mint három éven át tartó jogi csatározás után született meg. A bírósági eljárás tanúvallomásait és a vita többi részét sem hozták nyilvánosságra. Spacey fellebbezett a hétfői döntés ellen.

A 62 éves Oscar-díjas színész pályafutása a 2017-ben ellene felmerült szexuális zaklatási vádak miatt félbeszakadt. A színészt többen is megvádolták, köztük Anthony Rapp, aki azt állította, hogy a nyolcvanas években, amikor még csak 14 éves volt, Spacey kihasználta és szexuálisan zaklatta egy partin. A színész ellen indult független vizsgálatok kiderítették, hogy a vele dolgozók széles körben szexuális zaklatásnak voltak kitéve.

Spacey-t a botrány kirobbanása után a Kártyavár című Netflix-sorozatból és számos más produkcióból is eltávolították. Az egyetlen büntetőeljárást, amelyet szexuális szeméremsértés miatt indítottak ellene, miután állítólag egy 18 éves férfit molesztált, 2019-ben megszüntették.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!