23-szor szóltak a rendőröknek, hogy baj van a parklandi merénylővel, nem csináltak semmit. Most 130 millió dollár kártérítést fizet az FBI a hozzátartozóknak

2021. november 23. – 11:45

Másolás

Vágólapra másolva

130 millió dollár kártérítést kell fizetnie az amerikai igazságügyi minisztériumnak a parklandi iskolai támadás túlélőinek és az áldozatok hozzátartozóinak, mert az FBI ignorálta a majdani merénylőre vonatkozó sorozatos lakossági bejelentéseket. 2018-ban 17 diák halt meg a Marjory Stoneman Douglas High Schoolban.

Összesen 130 millió dollár kártérítést fizet az FBI 40 túlélőnek és hozzátartozónak a parklandi iskolai mészárlás kapcsán elkövetett sorozatos hibák miatt. A 2018. februári floridai lövöldözés volt Amerika legtöbb halálos áldozatot hozó iskolai tragédiája. Az elkövető Nikolas Cruz, a parklandi gimnázium iskola 19 éves, korábban kirúgott volt diákja először megnyomta a tűzjelzőt, és amikor a diákok kijöttek a folyosóra, elkezdett lőni az AR–15-ös félautomata fegyverével.

Mint az FBI két nappal a merénylet után elismerte, korábban számos bejelentést kaptak, hogy Cruz veszélyes lehet, de nem a protokolloknak megfelelően jártak el, és nem indult időben nyomozás az ügyben. Mint kiderült, összesen 23 lakossági bejelentés érkezett, az egyik hat héttel a tragédia előtt részletesen leírta, hogy a majdani merénylő az Instagramon a fegyverbeszerzéseivel büszkélkedik. „Tudom, hogy fel fogja robbantani. Félek, hogy bemegy egy iskolába, és szétlövi az egészet” – jelentette egy nő az FBI-nak. A hatóságoknak arról is tudniuk kellett, hogy korábban Cruz a YouTube-on kiposztolta egy videó alá, hogy „professzionális iskolai lövöldöző leszek”, de ekkor sem tettek semmit.

A mészárlásban meghalt egyik lány szülei 2018 novemberében perelték be az FBI-t, később 39 másik család csatlakozott a keresethez. Szerintük a lövöldözés teljesen megelőzhető lett volna, ha az FBI megfelelően jár el. Az első tárgyalás jövő januárba lett volna, de az FBI most bejelentette a peren kívüli egyezséget. A végső összeg még kismértékben változhat, de a sajtónak nyilatkozó családok szerint nagyságrendileg 130 millió dollárról van szó összesen – írja a New York Times. Az elkövető októberben a bíróságon bűnösnek vallotta magát, várhatóan halálbüntetés vagy életfogytiglan vár rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!