Egy orosz nyugalmazott tengernagy szerint azért süllyedt el a Kurszk tengeralattjáró, mert egy NATO-hajóval ütközött

2021. november 22. – 19:33

Másolás

Vágólapra másolva

Egy nyugalmazott orosz tengernagy hétfőn egy interjúban állította azt, hogy az orosz tengeralattjáró azért süllyedt el 2000-ben, mert összeütközött egy NATO-tengeralattjáróval, írja az MTI.

Vjacseszlav Popov az orosz Északi Flotta parancsnoka volt a katasztrófa idején. Szerinte a NATO tengeralattjárója véletlenül ütközött a Kurszknak, miközben közelről követte. Popov szerint a nyugati tengeralattjáró is megrongálódott a robbanás során, és vészjelzést adott le a térségben. A volt tengernagy nem nevezte meg a NATO-tengeralattjárót, és elismerte, hogy nem tudja bizonyítékokkal alátámasztani állításait.

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő nem kommentálta az értesülést, és emlékeztetett: a hivatalos nyomozás eredménye szerint a katasztrófa oka egy elöregedett torpedó volt. Popovot akkoriban sokan bírálták amiatt, hogy lassan és szakszerűtlenül reagált a szerencsétlenségre. Az admirális korábban is beszélt az ütközésről, azonban nem ilyen nyíltan és részletesen.

Az orosz Északi Flotta Kurszk tengeralattjáró cirkálója 2000. augusztus 12-én, a Barents-tengeren süllyedt el két erős robbanást követően. A hivatalos vizsgálat eredményei szerint a katasztrófa oka egy elöregedett torpedó volt, amelyen repedések keletkeztek, és ez robbanásokhoz vezetett. A jármű 108 méter mélyre süllyedt, a fedélzeten 118-an voltak. A többségük azonnal meghalt, legtovább, egyes haditengerészeti tisztségviselők szerint vélhetőleg napokig, a tat 9. rekeszében tartózkodó 23 tengerész maradt életben. A hivatalos nyomozás ezzel szemben azt állította, hogy valószínűleg a teljes legénység meghalt szénmonoxid-mérgezésben a robbanást követő nyolc órán belül, még mielőtt bármiféle segítség megérkezhetett volna.

A Kurszk roncsát 2001 októberében emelték ki a vízből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!