Az Egyesült Államok kitiltotta a nemrég újraválasztott nicaraguai elnököt és kormányát

2021. november 17. – 05:32

Az Egyesült Államok kitiltotta a nemrég újraválasztott nicaraguai elnököt és kormányát
Daniel Ortega nicaraguai elnök egy politikai rendezvényen – Fotó: CESAR PEREZ / NICARAGUAN PRESIDENCY / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok beutazási tilalmat rendelt el Daniel Ortega nicaraguai elnökkel és a kormányának tagjaival szemben a vitatott tisztaságú elnökválasztás nyomán – jelentette be kedden a Fehér Ház. A korlátozás minden választott tisztségviselőre kiterjed, így Daniel Ortega feleségére, Rosario Murillo alelnökre is, de polgármesterek, bírók, a nicaraguai biztonsági erők tagjai ugyanúgy érintettek, írja az MTI.

Joe Biden amerikai elnök az Ortega-kormány antidemokratikus, autokrata intézkedéseivel és a választások elcsalásával indokolta a döntést. „Az Ortega-kormány és támogatóinak elnyomó és visszaélő tevékenységei cselekvésre kényszerítik az Egyesült Államokat.” Kedden kiadott közleményében az elnök éles szavakkal kritizálta a nicaraguai demokratikus intézmények aláásását és elítélte a békés tüntetők, ellenzéki és civil társadalmi vezetők, elnökjelöltek és újságírók őrizetbe vételét. A kitiltás egy nappal azután történt, hogy az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia célzott szankciókat jelentette be a nicaraguai kormány tagjaival szemben.

Daniel Ortega a november 7-én tartott választáson több mint 75 százalékos támogatottsággal nyerte el sorozatban negyedik, ötéves államfői megbízatását, miután a nicaraguai hatóságok a választásokat megelőző időszakban bebörtönöztek 39 ellenzéki politikust, köztük hét lehetséges ellenzéki elnökjelöltet.

Az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) pénteken határozatban elítélte Nicaraguát, amiért az elnökválasztás nem volt sem szabad, sem átlátható, sem tisztességes, ezért az AÁSZ szerint Daniel Ortega elnöknek nincs demokratikus felhatalmazása.

Az egykori marxista gerillavezető Ortega „jenki imperialistáknak” nevezte amerikai kritikusait, és azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy megpróbálja aláásni az elnökválasztás folyamatát. Kuba, Venezuela és Oroszország támogatásáról biztosította Nicaraguát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!